Ingezonden persbericht

Symposium Baker&McKenzie-Europese Belastingharmonisatie

Europese Belastingharmonisatie. Droom of Noodzaak? Een stakeholdersdebat

AMSTERDAM, 20020613 -- Tijdstip: 14.00 uur - 16.30 uur / Plaats: Concertgebouw - Amsterdam / Tijdens het symposium georganiseerd door Baker&McKenzie ter gelegenheid van het afscheid van Willem Stevens wordt op 14 juni 2002 een stakeholdersdebat gehouden over Europese belastingharmonisatie. Het panel bestaat uit gerenommeerde sprekers als Frits Bolkestein (lid van de Europese Commissie), Maarten Brabers (Directeur-Generaal voor Fiscale Zaken), Rijkman Groenink (bestuursvoorzitter ABN AMRO Bank), Onno Ruding (Vice Chairman Citibank) en Flip de Kam (hoogleraar Economie van de publieke sector, Rijksuniversiteit Groningen). Dit alles gebeurt onder leiding van Victor Halberstadt (hoogleraar Openbare Financiën, Universiteit Leiden).

Volgens het Verdrag van Rome kunnen binnen de Europese Unie op het terrein van de directe belastingen slechts met unanimiteit regels worden vastgesteld. Als gevolg hiervan heeft iedere lidstaat een vetorecht inzake harmonisatievoorstellen of -richtlijnen op het terrein van de vennootschapsbelasting. De lidstaten koesteren dit vetorecht. Tegelijkertijd moet worden geconstateerd dat het functioneren van de interne markt wordt belemmerd door de vijftien verschillende vennootschapsbelastingstelsels in de Europese Unie. Daar komt bij dat de Europese Unie in 2004 wordt uitgebreid met tien landen die ook fiscaal vetorecht krijgen. Daarmee wordt de kans op belastingharmonisatie steeds kleiner.

De Europese Commissie heeft voorgesteld de belangrijkste obstakels uit de weg te ruimen. Dit kan door een aparte Europese heffingsgrondslag in te voeren voor de vennootschapsbelasting. Deze grondslag kan naar eigen keuze van de onderneming, als alternatief voor de nationale regeling, worden toegepast voor alle grensoverschrijdende activiteiten binnen de Europese Unie. De zeggenschap over de tarieven blijft in dit voorstel echter uitdrukkelijk voorbehouden aan de lidstaten.

Bij invoering van het door de Europese Commissie voorgestelde systeem verdwijnt de transferprijzenproblematiek, is internationale verliescompensatie regel en zijn internationale herstructureringen aanmerkelijk eenvoudiger uit te voeren. Bovendien vereenvoudigt een dergelijk systeem de fiscale aangifte- en inlichtingenverplichtingen aanzienlijk.

Omdat de Europese regeringen begrijpen dat volledige harmonisatie op korte termijn niet haalbaar is, hebben de lidstaten een gedragscode opgesteld tegen ongebreidelde schadelijke belastingconcurrentie. Tegelijkertijd wordt echter vrij algemeen erkend dat een zekere mate van fiscale concurrentie voordelen biedt.



Ingezonden persbericht