Ingezonden persbericht


Amersfoort, 14 juni 2002

Pacific Faires dient schadeclaim van 140 miljoen euro in tegen PWC

Hypotheekontwikkelaar verdenkt PricewaterhouseCoopers van meineed en tegenwerking

BREDA Pacific Faires Ltd., ontwikkelaar van hypotheekproducten, verdenkt het accountantskantoor PriceWaterhouseCoopers (PWC) van meineed. Tevens beschuldigt zij PWC ervan de introductie van twee nieuwe hypotheekproducten tegen te werken. Deze week dient Pacific een schadeclaim in van ruim 140 miljoen euro.

Twee jaar geleden benaderde Pacific PWC met de vraag of het kantoor een onderzoek in wilde stellen naar twee nieuwe hypotheekproducten: de Koopkrachthypotheek (zestig procent minder maandlasten bij aankoop van een nieuwe woning dan bij de huidige hypotheekvormen) en de Zerohypotheek (geen maandlasten bij oversluiting van een hypotheek). Beide partijen sloten hiertoe in februari 2000 een overeenkomst.

,,Aanvankelijk was PWC heel enthousiast , zegt fiscaal jurist mr. P.C. Verstappen van Mercurius Investment Group BV, die de directie voert over Pacific Faires. ,,Men heeft zelfs eigen relaties benaderd om in deze producten te investeren, en er waren al afspraken gemaakt tussen PWC en Pacific om een verkoopstrategie te bepalen. Dat doe je niet als er sprake zou zijn van een ondeugdelijk product.

Op 29 augustus 2000 gaf PWC uitsluitend een verklaring af op fiscaal gebied. Deze fiscale verklaring met aansprakelijkheidsstelling was positief. Er werd echter in strijd met eerdere afspraken geen verklaring afgegeven op juridisch en bancair gebied. Wel ging PWC ondertussen met vertegenwoordigers van Pacific naar een bank om de hypotheekproducten te verkopen.

Medio november 2000 verbrak PWC per fax plotseling de overeenkomst die met Pacific was gesloten, zonder duidelijke opgaaf van redenen. De PWC-top in Amsterdam heeft aan iedere medewerker van PWC een verbod opgelegd om met de vertegenwoordigers van Pacific in welke hoedanigheid of relatie dan ook te spreken. Bepaalde medewerkers werden zelfs met ontslag op staande voet bedreigd wanneer zij zich niet aan dit spreekverbod zouden houden.

Pacific spande eind december 2000 een kort geding aan tegen PWC, waarin Pacific eiste dat PWC haar verplichtingen na zou komen. Deze eis werd op 5 januari 2001 volledig afgewezen. In hoger beroep werd Pacific begin januari 2002 alsnog in het gelijk gesteld door het Hof in s-Hertogenbosch. Het Hof oordeelde dat PWC de overeenkomst met Pacific ten onrechte had verbroken. Tevens werd PWC gesommeerd een rapport in te dienen waarin de hypotheekproducten van Pacific Faires op fiscaal, juridisch en bancair gebied werden getoetst op juistheid en haalbaarheid, op straffe van een dwangsom van ¬ 10.000,- per dag.

,,PWC kwam vervolgens met een rapport, waarin beide producten op de drie genoemde punten ronduit werden afgekraakt. Daarmee was PWC duidelijk met zichzelf in tegenspraak. Wij verdenken ook een van de medewerkers van PWC ervan meineed te hebben gepleegd , aldus Verstappen. ,,Pacific heeft PWC daarop laten weten dat, wanneer PWC zich niet aan de door het Hof opgelegde verplichtingen hield, zij zich vrij achtte het arrest van het Hof te executeren en bij de Voorzieningenrechter een verzoek in te dienen tot verhoging van de dwangsom naar ¬ 250.000,- per dag.

Hierop spande Pacific een kort geding aan bij de rechtbank in Breda, waarbij Pacific opnieuw overigens door dezelfde rechter die uitspraak deed in het eerste kort geding in het ongelijk werd gesteld. Pacific gaat tegen dit vonnis in hoger beroep. ,,Het niet afgeven van een deugdelijk rapport door PWC belemmert Pacific Faires in het op de markt brengen van de producten. Hierdoor wordt door Pacific Faires niet alleen veel schade geleden, maar ook de gewone burger en bedrijven, omdat zij niet kunnen profiteren van de goedkopere hypotheekproducten.

Op dinsdag 11 juni 2002 heeft Pacific aangifte gedaan van meineed door een medewerker van PWC. Tevens diende Pacific een klacht in tegen PWC bij de Raad voor Tucht van de accountants, in eerste instantie vanwege het onrechtmatig opzeggen van de overeenkomst door PWC, zoals door het Hof in s-Hertogenbosch is bepaald. Tegelijkertijd is een claim van ruim ¬ 140.000.000 ingediend tegen PWC wegens het schenden van een door PWC (Landwell) opgestelde en ondertekende geheimhoudingsverklaring. Deze claim wordt dagelijks verhoogd met een bedrag van ¬ 226.890,-. Tevens wordt in de aanhangig te maken bodemprocedure nog een schadeclaim ingediend voor het niet nakomen door PWC van haar verplichtingen om een deugdelijk rapport af te leveren, waardoor Pacific een schade lijdt van meer dan ¬ 87.000.000,-.

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht