Gemeente Alkmaar


Koninklijke Onderscheiding voor heer Schipper

13 juni 2002

Op vrijdag 14 juni om 15.30 uur reikt de burgemeester van Alkmaar, mevrouw drs. M. van Rossen een Koninklijke onderscheiding uit. De heer E.C. Schipper is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De onderscheiding wordt uitgereikt op Kasteel
`t Kerckebosch in Zeist tijdens het afscheid van de heer Schipper als penningmeester van de Nederlandse Vereniging van Schooldekanen (NVS).

De heer Schipper, geboren op 23 november 1938 en woonachtig in Alkmaar, is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. In 1963 kreeg de heer Schipper zijn eerste aanstelling als onderwijzer bij het openbaar lager onderwijs in Vlaardingen en vervolgens in 1966 in Alkmaar. Na diverse aanvullende studies werd hij in 1968 benoemd tot leraar Frans bij de openbare ULO, de Bram Daalder mavo en tot zijn FPU per 1 januari 2000 aan scholenge-

meenschap Willem Blaeu. Daarnaast was hij docent aan een middenstandsopleiding. De heer Schipper heeft zich zeer verdienstelijk gemaakt bij de fusie van de Bram Daalder mavo en scholengemeenschap Noord-Kennemerland tot de Willem Blaeu scholengemeenschap.

In 1982 werd de heer Schipper schooldecaan. In deze functie werd hij regionaal actief in de
mavo-decanenkring Alkmaar van de NVS. Door zijn bijzondere kwaliteiten ging hij al snel een bestuursfunctie op landelijk niveau vervullen. Van 1987 tot heden als penningmeester.

De heer Schipper heeft zich binnen de NVS bijzonder ingespannen om het aspect `emancipatie', tegenwoordig Loopbaanoriëntatie en begeleiding genoemd, onder de aandacht van de schooldecanen te krijgen. Daarbij was de aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt een belangrijk aandachtsgebied. Dit heeft er toe geleid dat veel jongeren nu en in de toekomst betere keuzes zullen maken voor hun levensloopbaan. De afgelopen twintig jaar heeft Schipper zich niet alleen ingezet voor een goede decanenopleiding, maar ook voor het nascholings-aanbod bij de lerarenopleidingen.

In 1991 was de heer Schipper nauw betrokken bij de oprichting van de stichting Euro Orientation en sinds enkele jaren als lid van de Raad van Bestuur. Deze stichting activeert professionele uitwisselingen en vriendschappelijke relaties tussen collega's van Europese landen. Ook brengt de stichting een Europese dimensie aan in de keuzebegeleiding van de studerende jeugd. Het is een aanspreekpunt voor de Europese Unie in het werkveld van de schooldecaan en vergelijkbare functies in de andere landen.