Nieuw-Vlaamse Alliantie

Ook Karel Vinck onder politieke voogdij? (14/06/02)

Het amateuristisch geklungel van de paars-groene meerderheidspartijen bij de aanduiding van de gedelegeerd bestuurder tart elke verbeelding. Terwijl het NMBS-personeel maanden in het ongewisse vertoeft, springt de regering clownesk van het ene been op het andere. Nu overeenstemming werd bereikt omtrent de keuze van Karel Vinck aan het hoofd van de NMBS, kan misschien eindelijk een einde komen aan de vaudeville. De "zeer valabele kandidaten" van premier Verhofstadt die nochtans "bij tientallen binnenstroomden" zijn er alleszins aan voor de moeite.

Toch lijken niet alle problemen van de baan. Zoals het een manager betaamt, weigert Karel Vinck immers de politieke bevoogding ten aanzien van het NMBS-management. Op uitdrukkelijke eis van de PS wijzigden de regeringspartijen de wet op de overheidsbedrijven. Hierdoor dienen alle akten van beheer en de akten die de onderneming verbinden, ondertekend te zijn door de gedelegeerd bestuurder én de directeur-generaal van het directiecomité. Aldus is de NMBS het enige 'autonoom' overheidsbedrijf waar de bevoegdheid van de gedelegeerd bestuurder verregaand is uitgehold. De directeur-generaal dient daarenboven tot de andere taalrol te behoren en de benoeming ervan rekent de PS tot haar prerogatieven.

De vraag rijst of Vinck, in tegenstelling tot Heinzmann, in alle onafhankelijkheid zélf het directiecomité zal mogen samenstellen.

De N-VA reikt Karel Vinck alvast een helpende hand. N-VA-kamerlid Frieda Brepoels diende een wetsvoorstel in dat de zogenaamde tweede handtekening afschaft (doc. 1779) zodat de gedelegeerd bestuurder autonoom het bedrijf kan leiden. De N-VA wil vandaag dan ook horen van de regeringspartijen dat zij dit wetsvoorstel goedkeuren. In het andere geval kan er van een efficiënt spoormanagement geen sprake zijn en kan Karel Vinck zich de deelname aan de sollicitatieprocedure besparen.

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Frieda Brepoels, kamerlid, fractievoorzitter

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be