FNV

Boeren en werknemers in zuivel tegenstanders?
Regio Noord - groningen@vc.fnv.nl

Er is deze week al heel veel gezegd en geschreven over de zuivelstaking en de volstrekt ontoelaatbare reactie van de boeren hierop. Ze lijken tegenstanders maar het is de vraag is of dat zo is. Harry Vellenga, bestuurder zuivel van FNV Bondgenoten in Noord-Nederland betoogd dat de grootste tegenstander van zowel werknemers als boeren in Meppel zit. Daar in het hoofdkantoor van Friesland Coberco Dairy Foods wordt de dienst uitgemaakt.

Grondrecht
FNV Bondgenoten heeft gebruik gemaakt van het stakingsrecht om een CAO voor haar werknemers in de zuivel af te dwingen. Staken is een grondrecht, wat op geen enkele wijze mag worden aangetast en zeker niet door geweld. Dat laatste is wel gebeurd en heeft zelfs de stakingen mede doen beëindigen.

Tegenstander in Meppel
Boeren en hun vertegenwoordigende organisaties denken ten onrechte dat de stakende werknemers hun grote tegenstanders zijn en dat een loonsverhoging voor de werknemers ten koste zou kunnen gaan van hun inkomen. Niets is minder waar. De grootste tegenstander van zowel boeren als werknemers zit in Meppel, waar het hoofdkantoor van Friesland Coberco Dairy Foods is gevestigd. Ook mag duidelijk zijn dat ook deze staking over veel meer ging dan alleen loon. Verstoorde arbeidsverhoudingen en een arrogante wijze van CAO onderhandelen, niet alleen dit jaar, maar ook in voorgaande jaren, spelen een minstens zo belangrijke rol.

Pisnijdig
Iedereen die denkt dat Friesland Coberco nog een coöperatie is waar boeren iets te zeggen hebben leeft in de vorige eeuw. In Meppel wordt de dienst uitgemaakt. Een boer zou nooit een brief hebben geschreven zoals Friesland Coberco die maandag bij de boeren heeft bezorgd; een brief waarin staat dat de melk niet meer zal worden opgehaald en dat ze die maar in de giertank moeten doen. Over vergoeding zou nog worden nagedacht. Als ik boer was, zou ik ook pisnijdig zijn. Boeren en werknemers zijn trots op hun product, maar is FCDF dat ook? Of gaat het daar alleen maar om de winst, of zoals dat heet, het tot waarde brengen van de melk.

Geen overleg
Voorafgaand aan de stakingen heeft FNV Bondgenoten overleg gehad met de grote zuivelconcerns over het voorkomen van bederf van het product, bv kaas in de pekel zou gewoon uit de pekel gehaald worden. De actievoerders hebben zich daaraan gehouden: overal in de fabrieken is overleg geweest, hoe om te gaan met de melk en dat heeft bijna altijd geleid tot oplossingen. Op het moment dat FCDF aankondigde, nota bene de eerste stakingsdag al, de melkontvangst te stoppen, is er met vakorganisaties echter geen overleg geweest: sterker nog; FCDF verzoekt de boeren de melk te vernietigen.

Handen ineen?
Een boerenorganisatie wil een rechtszaak aanspannen tegen de bonden: kansloos en aan het verkeerde adres. Bij staking ontstaat altijd schade; eerdere rechtszaken zoals bv bij de staking bij de NS kregen geen schijn van kans. Aan het verkeerde adres, omdat men in Meppel moet zijn. Men had afgelopen maandag al een kort geding aan moeten spannen tegen FCDF, wegens het niet nakomen van de verplichting de melk op te halen, nu is men zich te buiten gegaan aan zinloze en gevaarlijke acties. Maar het is nog niet te laat, het kan altijd nog. Tenslotte: het feit dat FCDF geen kort geding heeft aangespannen tegen de bonden spreekt boekdelen, wel zijn boeren en zuivelwerknemers tegen elkaar uitgespeeld. Tijd om de handen ineen te slaan?

Nadere informatie
Harry Vellenga, bestuurder zuivel FNV Bondgenoten
Telefoon 050-3130623 of 06-51256520
harrvell@bg.fnv.nl (E-mail)

Meer nieuws? Ga naar http://www.fnv.nl/noord.