Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Gezamenlijke persuitnodiging van:
Technologiestichting STW, postbus 3021, 3502 GA Utrecht, tel. 030 6001211 Stichting Neurale Netwerken, Geert Grooteplein 21, 6525 EZ Nijmegen, tel. 024 3614245

7 juni 2002

Uitnodiging aan de media

Onderzoekers tonen verrassend gebruik van neurale netwerken

Hoe weet een mobiele robot waar hij is? Hoe kunnen autonummerplaten automatisch en feilloos worden herkend? Hoe benut je het wispelturige aanbod van zonne- en windenergie optimaal? De antwoorden op dit soort vragen komen aan bod tijdens de bijeenkomst 'Lerende Oplossingen'. Meer dan honderd onderzoekers en gebruikers van zogenoemde neurale netwerken komen bij elkaar op vrijdag 14 juni in Nijmegen. De bijeenkomst is een initiatief van de Stichting Neurale Netwerken en de Technologiestichting STW.

MEDIAVERTEGENWOORDIGERS ZIJN VAN HARTE WELKOM.

Het toepassingsgebied van neurale netwerken, computerprogramma's die kunnen leren, is veelzijdig. Naast nummerherkenning voor verkeerscontroles horen daartoe de mogelijkheden om via camerabeelden de was op hygiëne te controleren. Neurale netwerken kunnen ook vroegtijdig eventuele mankementen in een gemaal herkennen aan de hand van afwijkingen in het geluid van de bewegende onderdelen. Een neuraal netwerk kan artsen assisteren bij de interpretatie van de tientallen medische foto's van een hartpatiënt. Verrassend effectief zijn de toepassingsmogelijkheden op schijnbaar conventionele terreinen als het optimaliseren van verkeerslichten, het stellen van de diagnose bloedarmoede en het noteren van muziek op een nauwkeurige en toch simpele wijze.

De meerwaarde van neurale netwerken geldt met name voor die problemen waar expliciete kennis ontbreekt en waar ruis het maken van exacte modellen bemoeilijkt. Neurale netwerken zijn geïnspireerd op de werking van de hersenen. Ze hebben het voordeel dat ze gemakkelijk kunnen omgaan met inconsistente en incomplete gegevens en de verdoezelende ruis.

Inmiddels zijn veel toepassingen met neurale netwerken gerealiseerd. Voorbeelden zijn patroonherkenning in medisch beeldmateriaal en procescontrole in de chemische industrie. Lerende methoden geven echter niet in alle gevallen de beste oplossing. Vaak wordt dan ook een betere oplossing verkregen door een combinatie met specifieke kennis van het probleem. Daarnaast zijn statistische methodes voor het kwantificeren van betrouwbaarheid van groot belang. Neurale netwerken worden dan gecombineerd met methoden uit de statistiek en de kunstmatige intelligentie.

De bijeenkomst 'Lerende Oplossingen' vindt plaats op 14 juni 2002 van 9.30 tot 18.00 uur in Concertgebouw "de Vereeniging", Keizer Karelplein 2d te Nijmegen.

Nadere informatie en aanmelding bij:
Wouter Segeth (STW)
Tel. 030 6001285
Fax 030 6014408
E-mail snn@stw.nl
Internet http://www.stw.nl/neuranet