STAATSBOSBEHEER
http://www.staatsbosbeheer.nl/actueel/persberichten/

Staatsbosbeheer start Restauratieproject spoorbrug Moerputten

PERSUITNODIGING

Bij het beheer van een kerkhof, een reeks forten, 100 vuilnisbelten, ijskelders en een echte 19e eeuwse spoorbrug denk je in eerste instantie niet meteen aan Staatsbosbeheer. Toch zijn wij eigenaar en beheerder van een van de mooiste spoorbruggen van Europa. Die spoorbrug is echter hard aan restauratie toe en dat kost veel geld dat Staatsbosbeheer niet heeft. Daarom heeft Staatsbosbeheer een bidbook gemaakt voor het restauratieproject en hoopt potentiële cofinancierders te interesseren voor dit bijzondere Bossche monument.

7)Staatsbosbeheer nodigt u van harte uit voor een persbijeenkomst over de aanbieding van dit bidbook op vrijdag 14 juni 2002 bij de Moerputtenbrug in 's-Hertogenbosch. De bijeenkomst duurt van 12.00 uur tot 13.30 uur.

Ir. C.J. Vriesman, directeur Staatsbosbeheer, zal bij spoorbrug de Moerputten het eerste exemplaar van het bidbook aanbieden aan mr. F.J.M. Houben, Commissaris van de Koningin van Noord-Brabant. Hiermee wordt het officiële startsein voor het restauratieproject van de Moerputtenbrug gegeven. Daarna zullen ook drs. R.H. Augusteijn, Gedeputeerde provincie Noord-Brabant, en dhr. R.J. van de Mortel, Wethouder gemeente 's-Hertogenbosch, een exemplaar in ontvangst nemen. Het bidbook bevat informatie over de brug en vormt een uitnodiging tot cofinanciering van het project. De restauratie van de Moerputtenbrug wordt gezien als een belangrijke stap om samen met andere partijen het groen-blauwe buitengebied van 's-Hertogenbosch vorm te geven.

Programma
12:00 verzamelen op de parkeerplaats aan de Deuterse Straat ten zuidwesten van
's-Hertogenbosch (vlakbij het Willem-Alexander ziekenhuis aan de Vlijmense weg)
12:30 bezoek aan de Moerputtenbrug, toelichting 13:15 genodigden beschikbaar voor de media
13:30 borrel

Wilt u deelnemen aan de bijeenkomst dan verzoek ik u dit uiterlijk woensdag 12 juni te melden. U kunt uw gegevens (naam, medium, telefoonnummer, e-mail) doorgeven aan Staatsbosbeheer: Leo Bregman, tel. 0475-395431 of e-mail l.bregman@sbb.agro.nl

Achtergrondinformatie
Op 5 minuten fietsen van de Bossche binnenstad ligt een unieke spoorbrug over het bijzondere natuurgebied de Moerputten, een restant van het moerasgebied dat eeuwen geleden de vestingstad 's-Hertogenbosch omsloot. In 1890 reed hier de eerste trein op het traject Lage Zwaluwe-'s-Hertogenbosch, een traject dat snel omgedoopt werd tot het 'halve zolen lijntje'. Decennialang werden langs deze lijn leer en schoenzolen aangevoerd. De lijn werd in 1972 opgeheven en eind jaren '80 van de slopershamer gered. In 1995 werd de brug op de Rijksmonumentenlijst geplaatst.

De Moerputtenbrug ligt in het natuurreservaat de Moerputten. Door de slechte staat van de brug bladdert loodmenie in het water. Dit vormt een gevaar voor de flora en fauna in het reservaat. Bovendien is uit veiligheidsoverwegingen de brug momenteel niet toegankelijk voor publiek. Staatsbosbeheer maakt zich als beheerder van het natuurreservaat en eigenaar van deze monumentale spoorbrug sterk voor de restauratie ervan. Staatsbosbeheer zoekt financiële steun van subsidiefondsen en sponsors om de restauratiekosten van 5 miljoen euro te kunnen dragen.

Door restauratie wordt een bron van vervuiling van het natuurgebied weggenomen, en kan er een wandelpad over de brug aangelegd worden. In de toekomst kan het publiek vanaf een bijzondere monumentale plek genieten van het schitterende gebied. De Moerputtenbrug heeft immers in de harten van vele Bosschenaars een speciaal plaatsje.


07 jun 02 16:57