Cordaid


Palestijnse en Israëlische organisaties pleiten voor actievere rol van Nederland in Midden-Oosten conflict

Zeist, dinsdag 11 juni 2002

Aanstaande vrijdag begint een tournee van Palestijnse en Israëlische maatschappelijke organisaties, georganiseerd door ICCO, NOVIB, Cordaid en Pax Christi. Van vrijdag 14 tot donderdag 20 juni bezoekt de delegatie onder andere Kamerleden, leden van het Europees Parlement en verschillende maatschappelijke organisaties. Doel van de bezoeken is de Nederlandse regering en de Europese Unie te bewegen tot een actievere rol in het Midden Oosten conflict.

De maatschappelijke organisaties benadrukken het belang van politieke en economische druk op Israël om te komen tot een doorbraak in de huidige impasse, waarvan burgers aan beide kanten het slachtoffer worden. De delegatie staat onder leiding van Haider Abdel Shafi. Abdel Shafi leidde de Palestijnse delegatie tijdens het vredesproces van Madrid (1991-1993) en is sinds jaar en dag één van de meest gerespecteerde Palestijnse leiders. Hij was de oprichter van de Palestijnse Rode Halve Maan en was lid van de Palestijnse Wetgevende Raad.

Deelnemers zijn onder meer: Jeff Halper (Israeli committee against house demolitions), actief in de Israëlische vredesbeweging en gespecialiseerd in het vraagstuk van de Israëlische nederzettingen-politiek in de bezette Palestijnse gebieden. Ingrid Jaradat (Badil resource centre for Palestinian residency and refugee right), gespecialiseerd in het Palestijnse vluchtelingenvraagstuk. Izzat Abdel Hadi (Bisan centre for research and development), die zich ondermeer toelegt op de sociaal economische ontwikkeling van de Palestijnse gebieden.

De delegatie is vrijdag aanwezig bij de publieke discussiebijeenkomst "A role for Europe in the Middle East" (Felix Meritis, Amsterdam). Om 15.45 vindt daar een debat plaats met Nederlandse Kamerleden.

Belangrijke bezoeken zijn:


·

Bijeenkomst op 17 juni over de mensenrechten situatie in Israël en de Palestijnse gebieden. Amnesty International, Keizersgracht 620. Aanvang 20.00.


·

Donderdag 20 juni: ontmoeting met leden Europees Parlement over toepassing van het EU Associatie verdrag (hele dag, in Brussel)


·

Ontmoetingen met Partij van de Arbeid, CNV, CDA, GroenLinks.


·

Woensdag 19 juni: bijzondere procedure vergadering in de Tweede Kamer met Commissie Buitenland.