Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Persberichten :

Openbare ruimte voor de jeugd

Nieuwe publicatie Oases in het beton

12 juni 2002

Spelen, rondhangen, anderen ontmoeten, zelfstandig op pad gaan. Dat doen kinderen en jongeren buiten, in de openbare ruimte. Heel gewone zaken, maar wel van wezenlijk belang voor het opgroeien. Hoe zorg je er nu voor dat de openbare ruimte in woonwijken daadwerkelijk zo wordt ingericht dat kinderen en jongeren er goed uit de voeten kunnen? Dat ze zich buiten thuis voelen?

Op vrijdag 14 juni aanstaande om 16.00 uur wordt in het Stedelijk Museum te Amsterdam het boek Oases in het beton. Aandachtspunten voor een jeugdvriendelijke openbare ruimte gepresenteerd. Jan Laan, voorzitter van de Beroepsvereniging Nederlandse Stedenbouwkundigen en Planologen (bnSP) zal dan het eerste exemplaar ontvangen uit handen van Peter Lankhorst, voorzitter van het Programmeringscollege Onderzoek Jeugd (PCOJ) en tevens voorzitter van het Platform Ruimte voor de Jeugd.

Oases in het beton is geschreven door Lia Karsten met medewerking van verschillende deskundigen. Het boek beschrijft voorbeelden van een jeugdvriendelijke inrichting van de openbare ruimte. Op basis daarvan benoemen de auteurs de factoren die bijdragen aan het jeugdvriendelijke karakter van de openbare ruimte. Dit mondt uit in een checklist waarvan iedereen die betrokken is bij ruimtelijke ordening gebruik kan maken.

Oases in het beton is bedoeld voor alle participanten in het ruimtelijk planproces: ontwerpers, beleids-makers en politici, maar ook voor ouders, kinderen en jongeren. Het boek biedt inspiratie: wat zijn de kansen en mogelijkheden in een specifieke wijk? En houvast: wat zijn de sterke en zwakke kanten van bepaalde spel- en ontmoetingsplekken, speelaanleidingen en kindvriendelijke routes? Aan de hand van deze vragen formuleren de auteurs criteria waarmee men de kwaliteit van inrichting van de openbare ruimte kan vaststellen. Oases in het beton bouwt voort op de vorig jaar verschenen literatuurstudie Van de straat? De relatie jeugd en openbare ruimte verkend van dezelfde auteurs. Tezamen geven deze twee boeken een goed inzicht in de betekenis van de openbare ruimte voor de jeugd. Daarnaast bieden ze concrete aanknopingspunten voor ruimtelijk jeugdbeleid en jeugdvriendelijk ontwerpen.

Het onderzoek dat heeft geresulteerd in Oases in het beton is uitgevoerd in opdracht van de Stichting Jeugdinformatie Nederland (die vanaf 1 februari 2002 deel uitmaakt van NIZW Jeugd).

Oases in het beton. Aandachtspunten voor een jeugdvriendelijke openbare ruimte van Lia Karsten, met medewerking van Els Kuiper, Jaap Noorda, Hennie Reubsaet, Harry Been en Sjoerd IJdema, verschijnt bij Uitgeverij Van Gorcum te Assen. Het boek kost ¤15,-. ISBN 90-232-3841-9.

Laatste update: 11 juni 2002