Gemeente Delfzijl

INFORMATIE

10-06-2002

Convenant gemeenten en Rode Kruis

Vrijdag 14 juni tekenen de vier burgemeesters van de gemeenten Eemsmond, Loppersum, Appingedam en Delfzijl een convenant met het Nederlandse Rode Kruis. Het Rode Kruis voert voortaan het draaiboek "Opvang en verzorging" uit. Dit draaiboek is een onderdeel is van het gemeentelijk rampenplan en regelt de opvang van evacués in geval van een crisis of ramp. Het Rode Kruis is hiervoor dag en nacht bereikbaar. De burgemeester houdt de eindverantwoordelijkheid.

Het Rode Kruis bezit de kennis en het materieel die bij een ramp of crisis noodzakelijk zijn. De gemeenten hechten dan ook veel waarde aan het convenant. Het draaiboek "Opvang en verzorging" maakt een belangrijk deel uit van het gemeentelijk rampenplan. Het Rode Kruis garandeert de continuïteit zolang de burgemeester dit noodzakelijk acht. Het convenant is in de gemeente Delfzijl sinds 1 september 2001 van kracht geworden en in de andere drie gemeenten sinds 1 januari 2002. Het verdrag geldt voor de periode van 4 jaar.

Voor het opleiden van de vrijwilligers vraagt het Rode Kruis een jaarlijkse bijdrage van 1440,75 per gemeente. Als het Rode Kruis wordt ingezet declareert het de kosten hiervan bij de gemeente.

De overige draaiboeken die samen met het draaiboek "Opvang en verzorging" het rampenplan vormen worden momenteel herzien en verbeterd. Dit gebeurt met alle vijfentwintig Groninger gemeenten tezamen in Crisismanagement Groningen. Veel andere gemeenten hebben inmiddels ook besloten te gaan samenwerken met het Rode Kruis. Iedere gemeente is individueel verantwoordelijk voor de inhoud van haar rampenplan.