Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Datum: 12 juni 2002
Fax /E-mail bestemd voor: Alle nieuwsredacties Betreft: Voorstelling kunstprojecten volgend schooljaar

GeoArt lanceert drie nieuwe kunstprojecten voor de twee volgende schooljaren (september 2002 tot juni 2004). De projecten zijn deze keer opgebouwd rond de volgende thema's: Reinaert in de kunst, Het grote (on)genoegen en In het spoor van Ensor.

De drie nieuwe tentoonstellingen worden voorgesteld op 14 juni aan de pers (om 19 uur) en aan de directies van de scholen (om 20 uur) in het Instituut voor Buitengewoon Onderwijs De Horizon in Aalst. De tentoonstellingen worden in de loop van het project aangevuld met werken van de leerlingen.

GeoArt
GeoArt brengt al meer dan tien jaar met succes kunstprojecten naar de scholen van het gemeenschapsonderwijs. De organisatie probeert met deze vakoverschrijdende projecten de kunstzin en de creativiteit van de leerlingen te bevorderen. Daardoor helpt de vereniging op een originele manier mee bij het verwezenlijken van het Pedagogisch Project.

GeoArt brengt een kant-en-klare tentoonstelling op de school en koppelt er een didactisch doe-project aan voor de leerlingen. De twee vorige jaren waren de drie projecten waarrond de leerlingen een jaar hebben gewerkt Ik, James Ensor en ik; Andy Warhol, the American dream en Cartoons en karikaturen. In het verleden waren er onder andere projecten rond de Cobrabeweging, poppen- en figurentheater in Vlaanderen, Picasso en fotografie.

Reinaert in de kunst
Bij Reinaert in de kunst heeft men een gevarieerde kunsttentoonstelling gebouwd rond het bekende Reinaertepos. Dit epos is immers nog steeds een inspiratiebron voor veel kunstenaars en biedt een goudmijn aan mogelijkheden voor een boeiend vakoverschrijdend project voor de leerlingen. Het epos wordt benaderd vanuit verschillende invalshoeken, van taal en literatuur tot aardrijkskunde en geschiedenis. Aan dit project heeft de Orde van de Vossenstaart meegewerkt.

Het grote (on)genoegen
In Het grote (on)genoegen staan de keramieken beelden centraal, die de leerlingen uit het buitengewoon onderwijs van Aalst geboetseerd, geschilderd en gebakken hebben. Het project wil de bezoeker laten kennismaken met de kunstzinnige inzichten en vaardigheden van leerlingen uit het buitengewoon onderwijs. Het wil ook leerlingen uit alle onderwijsvormen (ASO, TSO, BSO en BUSO) de mogelijkheid geven om artistiek samen te werken en elkaar op een andere manier te leren kennen.

In het spoor van Ensor
Op de tentoonstelling In het spoor van Ensor mogen kunstenaars, die net zoals Ensor hun fantasie en creativiteit de vrije loop laten, hun werk tonen. De volgende kunstenaars verleenden hun medewerking aan dit project: Fred Bervoets, Jo Deblieck, Chantal De Craene, Daniëlle De Smet, Frans De Vree, Frans Minnaert en Jan Van den Driessche.

Dit project is een vervolg op Ik, James Ensor en ik, een project rond originele ertsen van Ensor zelf, dat de vorige twee schooljaren werd uitgewerkt. Bij dit project is het de bedoeling dat ook de leerlingen zich overgeven aan vrije expressie en hun creativiteit de vrije loop laten, zonder te struikelen over taboes of scrupules.

Praktisch
De drie nieuwe basistentoonstellingen worden voorgesteld op vrijdag 14 juni om 19 uur in het Instituut voor Buitengewoon Onderwijs De Horizon, Molendreef 57, 9300 Aalst, tel. 053-78 89 59.

Voor meer info over de projecten kan u terecht bij Ingrid Peeters (03-772 46 89) of bij John Verleyen (052-21 20 68).

Wenst u meer informatie? Neem dan contact op met de persverantwoordelijke, Dries Vandermeersch. Uitnodiging voorstelling nieuwe kunstprojecten GeoArt

Wanneer? Vrijdag 14 juni om 19 uur

Waar? Instituut voor Buitengewoon onderwijs De Horizon Molendreef 57
9300 Aalst
Tel.: 053-78 89 59
Programma: 19 uur: Rondleiding tentoonstellingen van de pers met gids

20 uur: Officiële voorstelling nieuwe projecten door Alex De Schutter, voorzitter van GeoArt.

Meer info? Ingrid Peeters tel.: 03-772 46 89 John Verleyen tel.: 052-21 20 68

Dries Vandermeersch
Verantwoordelijke Pers-PR
Het Gemeenschapsonderwijs Stafcel Communicatie
E. Jacqmainlaan 20 1000 Brussel
tel: 02-790 93 06 fax: 02-790 95 06 GSM: 0477-23 13 57 e-mail: dries.vandermeersch@rago.be