Nationaal Dubo Centrum

donderdag 13 juni 2002

Landelijke primeur in Limburg: Eerste Regionale Dubo Consulent

Op vrijdag 14 juni 2002 ondertekent het Dubo-Centrum Limburg een samenwerkingsovereenkomst met het Nationaal Dubo Centrum voor de aanstelling van Regionale Dubo Consulenten. Tegelijkertijd wordt de heer W. Zeedzen aangesteld als eerste Regionale Dubo Consulent voor Limburg.

Limburg is daarmee de eerste regio die formeel gebruik maakt van de financiële bijdrage van VROM voor de aanstelling van een Regionale Dubo Consulent (RDC). Binnenkort zullen Brabant, Zeeland, Groningen, Utrecht en Drenthe dit voorbeeld volgen. In een aantal andere provincies wordt nog gezocht naar regionale mede-financiering voor dit project, dat wordt uitgevoerd door het Nationaal Dubo Centrum in opdracht van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Doelstelling van het project is dat eind 2005 in 70% van alle Nederlandse gemeenten sprake is van integraal Dubo- en Klimaatbeleid. Daarvoor zullen landelijk 24 RDC's worden aangesteld, die gemeenten ondersteunen bij de ontwikkeling en implementatie van integraal dubo-beleid. Zij zullen nauw samenwerken met de adviseurs van Novem, zodat de ontwikkeling van dubo- en klimaatbeleid in iedere gemeente optimaal kan worden geïntegreerd.

Procesgerichte ondersteuning en kennisnetwerk
De RDC's bieden gemeenten procesgerichte ondersteuning bij de vertaling van dubo-ambities naar beleid en implementatieplannen. Via de RDC krijgen gemeenten bovendien toegang tot alle landelijk beschikbare kennis en ervaring op het gebied van Duurzaam Bouwen. Omgekeerd zullen lokale en regionale ervaringen via de RDC's ook worden verzameld en verwerkt voor beleidsterugkoppeling naar VROM. De RDC's werken landelijk samen in een netwerk, dat wordt ondersteund door een digitaal informatie- en overlegplatform in de vorm van een virtueel kantoor. Het netwerk wordt inhoudelijk en organisatorisch ondersteund door het Nationaal Dubo Centrum. Dit landelijke kenniscentrum voor professionele partijen in de bouw zorgt ook voor de aanvullende training en opleiding van de RDC's en organiseert de monitoring van de bereikte resultaten.

Financiële bijdragen van Rijk en regio
Het ministerie van VROM levert een financiële bijdrage van 50% van de totale kosten om het landelijke netwerk van RDC's mogelijk te maken. De andere helft komt uit de regio. Grote uitzondering is Provincie Gelderland: deze provincie werkt actief mee aan de doelstellingen van het project, zonder gebruik te maken van de VROM bijdrage. Het consulentschap wordt in Gelderland ingevuld door eigen medewerkers van de Dienst Stedelijke Ontwikkeling van de provincie. Ook de Limburgse primeur is met name te danken aan de actieve bijdrage van de provinciale overheid. Provincie Limburg levert de regionale mede-financiering voor de eerste RDC. Andere regionale organisaties, zoals regionale gemeentelijke verbanden, corporaties en waterschappen tonen eveneens belangstelling voor het project. Het Regionaal Orgaan Woningcorporaties Parkstad Limburg heeft zich al gecommitteerd om een deel van de regionale financiering voor de tweede Limburgse RDC voor haar rekening te nemen.
Voor meer informatie over de Regionale Dubo Consulent of over het Nationaal Dubo Centrum: e-mail naar rdc@dubo-centrum.nl.