TEMPO-TEAM

Tempo-Team: cultuurverschillen overbruggen op de werkvloer

Cultuurverschillen overbruggen op de werkvloer

Amsterdam- vrijdag 14 juni 2002

Ploegchefs en voormannen in de Nederlandse industrie, productie en logistiek krijgen in de multi-etnische samenleving steeds meer te maken met verschillen tussen culturen. Zij vinden het moeilijk leiding te geven aan allochtonen. Als oorzaken noemen ze de gebrekkige taalbeheersing van allochtonen en cultuur- of religieverschillen. Tempo-Team Accent heeft een training ontwikkeld om de ploegchefs en voormannen te helpen de verschillen te overbruggen en vooral overeenkomsten te zien.

.Wat een ploegchef meemaakt aan cultuurverschillen is te vergelijken met wat een Guus Hiddink in Korea aantreft. Wanneer ik een interview met die trainer lees, zie ik een hoop overeenkomsten met mijn dagelijkse adviespraktijk., zegt Monique Smit. Zij is werkzaam bij Tempo-Team Accent en adviseert al langer leidinggevenden bij bedrijven over het omgaan met cultuurverschillen (intercultureel management).

De nu ontwikkelde training is praktisch van aard en is vooral gericht op het leren en toepassen van vaardigheden. Centrale vraag: .zijn taal en cultuurverschillen wel de oorzaak van de Babylonische spraakverwarring op de werkvloer?.

.In de cursus willen we vaardigheden aanreiken om met cultuurverschillen om te gaan, maar vooral om overeenkomsten te zien., aldus Monique Smit. .In productiebedrijven wordt op een directe, snelle manier gecommuniceerd. Informatie komt niet altijd volledig en goed over. Taal is niet altijd de oorzaak van de miscommunicatie. Wanneer iemand zegt dat hij iets begrepen heeft, kan dat bepaald zijn door cultuur. Zeggen dat je iets niet begrijpt, is in sommige culturen onbeleefd. Door dat soort miscommunicatie, ervaren veel chefs het leidinggeven als tijdrovend..

Niet alleen gebrekkige taalvaardigheid of cultuurverschillen vormen obstakels. .Werkprocessen in productie en logistiek zijn zo vanzelfsprekend dat leidinggevenden er niet bij stilstaan dat die processen voor een buitenstander, allochtoon of autochtoon, maar moeilijk te doorgronden zijn. Voor veel mensen is deze constatering een enorme eye-opener..

De cursus staat stil bij het leren kennen van de eigen cultuur en vragen als: wat is taalvaardigheid; wat is cultuur, en gedrag roept gedrag op. Ook een bezoek aan een moskee staat op het programma.

Sinds 1997 heeft Tempo-Team Accent ervaring met arbeidsbemiddeling van mensen met een vluchtelingen achtergrond. Ook het adviseren met betrekking tot intercultureel management behoort tot de dienstverlening.


Noot voor de redactie,