Partij van de Arbeid

14 juni 2002

VRAGEN VAN HET LID KOENDERS (PVDA) AAN DE MINISTERS VOOR ONTWIKKELINGSSAMENWERKING EN VAN FINANCIEN

1.Heeft u kennisgenomen van het nieuwe rapport van het Inspectiepanel van de Wereldbank over het Bujagali Hydropower project in Uganda? Zo ja, wat is uw oordeel over dit Rapport?

2. Deelt u de kritiek met betrekking tot tekortkomingen ten aanzien van de milieueffectrapportage, het resettlementplan en het gemeenschapsontwikkelingsplan en de ernstige bezwaren ten aanzien van de economische en financiële analyse door het Inspectiepanel met mogelijk grote gevolgen voor de toekomstige schuldenlast van Uganda?

3. Op welke manier heeft het Management van de Bank haar eigen operationele beleidslijnen overtreden en met welke gevolgen? Welke gevolgen heeft dit?

4. Welke precieze rol spelen SENTER, PSOM en in het verlengde daarvan Nederlandse ministeries bij dit project? Hoe is besluitvorming terzake totstandgekomen?

5. Welke positie neemt de Regering in bij de Raad van Uitvoerende Directeuren van de Wereldbank en hoe voorkomt Nederland dat hier nu onomkeerbare beslissingen worden genomen, bijvoorbeeld ten aanzien van MIGA en verdere Wereldbankfinanciering?

6. Wilt u de Tweede Kamer op de hoogte houden van verdere besluitvorming terzake?