Gemeente Zaanstad

Presentatie mogelijke inrichting Hembrugterrein

donderdag 13 juni 2002

Het ziet er naar uit dat het Hembrugterrein in Zaanstad, vanaf 1900 een afgesloten en geheim terrein, binnen afzienbare tijd vrijkomt en mogelijk als een nieuwe wijk aan de stad kan worden toegevoegd. Er kunnen mogelijkheden in het gebied worden gecreëerd om te wonen, te werken en te recreëren. Het College heeft ook in haar Collegeprogramma aangegeven dat naast woningen een justitiële inrichting mogelijk onderdeel kan uitmaken van de inrichting van het Hembrugterrein.

In een goedgevulde Kleine Zaal (Forbozaal) van het Zaantheater presenteerde de Rijksgebouwendienst gisteravond aan raadsleden en direct betrokkenen mogelijke opties voor de inrichting van het terrein. De Rijksgebouwendienst heeft de visie gemaakt i.v.m. de mogelijke vestiging van een justitiële inrichting op een gedeelte van het terrein. Op verzoek van de gemeente is er ook gekeken naar de vestiging van circa 1500 woningen op het terrein. Het onderzoek "Hembrug: ontwapenend" dat het college van de gemeente Zaanstad in december vorig jaar vaststelde heeft daarbij een belangrijke rol gespeeld. Zowel in het onderzoek van de gemeente als in de verkenning van de Rijksgebouwendienst is uitgegaan van de bouw van het genoemde aantal woningen en van behoud van waardevolle elementen op het Hembrugterrein, waaronder een kleibos en een groot aantal monumenten.

Gemeentebestuur: eerst zien, luisteren en dan besluiten

Aanleiding voor de presentatie is het verzoek van de Rijksgebouwendienst aan het gemeentebestuur van Zaanstad om overleg over en medewerking aan de vestiging van een justitiële inrichting op het Hembrugterrein. Vóór het College een standpunt inneemt over dat verzoek wilde zij het plan laten presenteren aan raadsleden en aan een groep van direct betrokken omwonenden en ondernemers. Tijdens deze presentatie luisterden gemeenteraad en college naar hun reacties. Bij het afwegen van een standpunt worden die reacties betrokken. Het College formuleert na de zomervakantie in september haar standpunt op het verzoek van de Rijksgebouwendienst. De verwachting is dat de gemeenteraad in oktober een besluit neemt.

.

Wat aan het verzoek van de Rijksgebouwendienst vooraf ging:

De afgelopen 2 jaren is het Hembrugterrein nogal eens in beeld en in het nieuws geweest. Dat begon met het verzoek van de Rijksgebouwendienst aan de gemeente Zaanstad om mee te werken aan het vestigen van een justitiële inrichting op het Hembrugterrein. Het Rijk is eigenaar van het Hembrugterrein. Op datzelfde moment was de gemeente Zaanstad net gestart met het maken van een visie op het Hembrugterrein. Reden daarvoor was dat het terrein in de nabije toekomst zijn huidige functie zou verliezen en omdat het een gebied is met grote natuur- en cultuurhistorische waarden. Dat was ook de reden dat de gemeente Zaanstad een alternatieve locatie zocht voor een justitiële inrichting. Dat alternatief, het Vijfhoekpark, werd in november 2001 door een referendum verworpen door de inwoners van Zaanstad.

In mei jongstleden ontving het College opnieuw een verzoek van de Rijksgebouwendienst om overleg over en medewerking aan de vestiging van een justitiële inrichting op het Hembrugterrein. Het gaat om een justitiële inrichting waaronder een huis van bewaring, een grenshospitium en een jeugdgevangenis. Het complex krijgt in totaal 1000 cellen met uitbreidingsmogelijkheid tot ca 1200 cellen en beslaat circa 12 hectaren. Het totale Hembrugterrein meet, inclusief de woningbouw, een oppervlakte van 43 hectaren.