Landelijke Huisartsen Vereniging

Vraag en antwoord ANW-tarief

Momenteel wordt hard gewerkt aan de beantwoording van de door de leden meest gestelde vragen naar aanleiding van het bereikte principe-akkoord tussen LHV, VWS en Zorgverzekeraars Nederland. Deze pagina zal in de loop van de dag(en) nog worden uitgebreid.

Uitgangspunten honorering van ANW-diensten
Het belangrijkste uitgangspunt voor het niveau van de honorering van ANW-diensten, is wat onderzoeksbureau Hay in de zomer van 2001 hierover heeft vastgesteld, namelijk een betaling voor de ANW-uren die gemiddeld per uur uitkomt op Ä 60,50. De uitkomsten van het functiewaarderingsonderzoek dat Hay heeft gedaan, zijn door de Ledenvergadering van de LHV onderschreven en vormen dan ook op alle onderdelen de inzet voor de onderhandeling. De te onderscheiden onderdelen betreffen per huisarts per jaar:

- de berekeningsgrondslag (het salarisdeel); 40 tot 45 uren per week; Ä 69.454,-

- de ANW-uren doorgerekend op basis van 300 uren per jaar; Ä 18.223,-
- de aankleding; Ä 25.336,-

- de meeruren; Ä 19.534,-

Feiten rondom de ANW-vergoeding
Onder druk van de huisartsen is begin 2002 met overheid en verzekeraars een akkoord bereikt, hetgeen inhoudt dat per 1 januari 2002 voor ziekenfondspatiÎnten ten behoeve van de inzet van de huisarts in de ANW-uren per consult een bedrag van Ä 20,- mag worden gedeclareerd. Tegelijkertijd is het abonnement met Ä 2,35 verlaagd, op basis van de aanname dat in het huidige norminkomen een opslag van twee periodieken voor inconveniÎnten (voor ANW) is opgenomen. Volgens de normatieve berekeningen op het niveau van de huisarts ziet het financiÎle plaatje er als volgt uit:

Zie het origineel http://www.artsennet.nl/lhv/i...=15679&s=2249&p=1 .
In de tabel is in een drietal scenarioís doorgerekend wat de effecten kunnen zijn. I = een 100% ziekenfonds-normpraktijk; II = een 100% particuliere normpraktijk; III is een normpraktijk met de verdeling 65% ziekenfonds en 35% particulier. Onder de aanname dat er bij een normaantal patiÎnten 480 consulteenheden in ANW-uren zijn Èn dat er 300 declarabele uren in ANW-uren worden gedraaid, worden in het saldo de effecten weergegeven van de aanpassing naar Ä 45,- ten opzichte van de huidige situatie. Het meest waarschijnlijke scenario is uiteraard scenario III.