Provincie Limburg

Handhavingsestafette levert reeks overtredingen op

In Limburg heeft vanaf woensdag 12 juni (12 uur) gedurende één etmaal een handhavings-estafette plaatsgevonden, waaraan vrijwel alle overheidsinstanties met een toezicht-houdende taak op het gebied van milieuregels hebben meegewerkt. De 24-uurs controle heeft volgens de eerste inschattingen geleid tot 479 constateringen van uiteenlopende zaken, die mogelijk strafbaar zijn. Er zijn meer dan 250 bedrijven en inrichtingen gecontroleerd en ook meer dan 250 transporten. De constateringen zijn niet beperkt gebleven tot alleen milieuzaken, die de kern van de actie vormden.

Het is de tweede keer dat in Limburg een dergelijke actie heeft plaatsgevonden. Naar aanleiding van het succes van de eerste handhavingsestafette in Limburg in juni 2001 heeft ook in de provincies Noord-Holland, Noord-Brabant en Flevoland een dergelijke actie plaatsgevonden.

De verschillende handhavings-instanties onderzoeken in de komende tijd, in hoeverre bij de constateringen tijdens deze actie sprake is van overtredingen. Enkele opvallende constateringen tijdens deze actie waren:

* Minderjarige werknemers in de avonduren (strijdig met arbeids-omstandigheden-wet);

* Ongeoorloofde wijze vullen van gasflessen bij LPG tankstations (veiligheid in het geding bij gebruik van met LPG gevulde gasflessen);

* Aantreffen van drugsdealers;

* Vermoeden van ongeoorloofd aanleggen van een weg in het winterbed van de Maas;

* Opslag van afval bij een failliet bedrijf; dit nodigt anderen uit om hier ook te storten (autobanden, verband hout, spoorbielzen en ander mogelijk van derden afkomstig afval).

Om het verrassingseffect van de handhaving te versterken lopen enkele controleacties nog door in de komende dagen.

Kleursporen
Kern van de 24-uurs-estafette was de handhaving van milieuregels. Van Vaals tot Mook zijn er acties gehouden op de vier kleursporen van de milieuhandhaving: natuur en landschap (groen), bedrijven (grijs), ruimtelijke ordening (rood) en water (blauw).
14-6-2002 11:16