Provincie Limburg

Provinciale steun voor onderzoek naar fixaties

Voor onderzoek in verpleeghuizen

Gedeputeerde Staten verlenen een subsidie van ruim 48.000,- voor een onderzoek naar mogelijke reducties van fixaties van bewoners in psychogeriatrische verpleeghuizen. Fixaties worden toegepast om het vallen te voorkomen. De nadelen zijn echter de beperking van de bewegingsvrijheid van ouderen en het optreden van lichamelijke en psychische klachten. Het onderzoek wordt verricht door de Zorggroep Meander in samenwerking met de Universiteit Maastricht.

Uit eerder onderzoek blijkt dat de meeste bewoners (53%) van psychogeriatrische verpleeghuizen worden gefixeerd. Dat gebeurt onder meer met behulp van een zogenaamde Zweedse band (heupgordel), een stoelplank of bedhekken. Door fixatie wordt een bewoner zeer beperkt in zijn bewegingsvrijheid.
Door het invoeren van een interventie (een combinatie van bijscholing, invoering richtlijnen, alternatieve methoden voor valpreventie en een gespecialiseerde verzorgende) verwachten de onderzoekers dat het aantal fixaties teruggebracht kan worden.

Aansluitend op dit eerder onderzoek hebben vier medewerkers van de Zorggroep Meander OZL aan den lijve de gevolgen van fixatie ondervonden. Zijn zijn vrijwillig 24 uur gefixeerd en verzorgd zoals alle bewoners. Naast een volstrekte beperking in de bewegingsvrijheid, volledige afhankelijkheid en gebrek aan privacy, rapporteerden zij diverse lichamelijke ongemakken.

De effecten van deze interventie willen de onderzoekers door middel van een onderzoek in het psychogeriatrisch verpleeghuis Lückerheide in Kerkrade vaststellen. Als blijkt dat de interventie werkt, zal de aanpak op grotere schaal worden toegepast. Een aantal andere Limburgse verpleeghuizen heeft reeds aangegeven zeer geïnteresseerd te zijn. Het onderzoek gaat 18 maanden duren en kost in totaal ruim 146.000,-. Het grootste deel van deze kosten ( 99.490,-) neemt de Zorggroep Meander OZL voor haar rekening.
14-6-2002 12:08