Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


Perspectief op de begroting 2003 voor De Baarsjes

Geld voor schoonmaak, politiepost en groot wegenonderhoud

Deze zomer maken de stadsdeelwethouders een begroting waarin vijf miljoen euro gaat naar onder meer extra schoonmaakacties van straten, netwerken die jongeren omringen en de politiepost op het Mercatorplein. Op de structurele budgetten bezuinigen zij één tot 2,5 miljoen euro, van 2003 tot 2006. Dit geld komt ten goede aan groot wegenonderhoud, nieuwe huisvesting van het stadsdeelkantoor (vanaf 2004) en nieuw beleid.

Dit schrijft het Dagelijks Bestuur in de Perspectievennota, die de deelraad behandelt op 25 juni. Van denken naar doen, zo luidt hun motto voor 2003 in hun eerste beleidsuitspraak, die nauw aansluit op het Programakkoord voor 2002-2006. Stadsdeelvoorzitter Henk van Waveren (PvdA) wil samen met de stadsdeelwethouders Mirjam Smeels (VVD), Witte Goudriaan (PvdA) en Irene Zijlstra (CDA) het contact zoeken met de bewoners die zich juist niét zo vaak laten horen. Eens per twee maanden bezoeken zij een straat, voorafgaand aan een extra schoonmaakbeurt. Zij onderkennen de vraag van de bewoners naar zichtbare resultaten om de buurt veilig te houden, de sociale kwaliteit te verhogen en de straten schoner te maken.

Doeners als nieuwe helden

Van werken aan naar werken voor, zo bepleit het Dagelijks Bestuur in de Perspectievennota hun accent op dienstverlening. Zij benoemen de doeners tot de nieuwe helden, zoals de vuilnismannen, stratenmakers en vergunningverleners.

De vernieuwingsprojecten gaan van denken naar doen, zoals de vernieuwing van de Chassébuurt en de Orteliusbuurt, het nieuwe gecombineerde binnen/buiten-zwembad in het Mercatorpark en de bouw van een nieuwe Westerweelschool, in combinatie met de nieuwe woningen Balboa.

Betere dienstverlening gaat samen op met strenger handhaven, ondermeer door de milieupolitie en de inspecteurs van Bouw en Woningtoezicht. De bestrijding van organiseerde criminaliteit in horeca en vastgoed krijgt 34.000 euro extra, de netwerken die jongeren omringen 20.000 euro extra en voor wijkveiligheidsplannen komt er

30.000 euro bij.

Eigen kwaliteiten

De verschuiving van structurele budgetten naar incidentele investeringen is vooral relevant voor de welzijnssector, waarin subsidierelaties deels veranderen in contractrelaties. Tegenover structurele bezuinigingen op ondermeer ondersteuning van zelfredzame groepen staan de investeringen voor nieuwe activiteiten die tijdelijk zijn, zodat ze kunnen meegroeien met de behoefte van de bewoners. Bewoners die laten zien wat zij kunnen, wil het nieuwe Dagelijks Bestuur honoreren. Meiden en jongens kunnen hun eigen jongerencentra uitbouwen, in het Jeugddebat kunnen zij zelf een bestemming kiezen voor een begrotingspost van vijfduizend euro en jaarlijks kunnen zij meedingen naar de Baarsjesbeurs van vijfduizend euro voor de scholier met het meeste doorzettingsvermogen. Allochtone moeders kunnen hun voordeel doen met een nieuwe jaarlijkse Dag van de Nederlandse Taal. En via het kunstproject De Witte Ruijter ontstaat nieuw leven voor de verlaten bakkers- of slagerswinkels in de Chassébuurt en Orteliusbuurt.

Inzien van de Perspectievennota 2003

Inhoudsopgave

Perspectievennota raadsversie.pdf (429 Kilobytes)
---

© Stadsdeel De Baarsjes - 14/06/2002