SENTER

Ez-regeling zorgt voor 3,0 Megaton extra CO2-reductie

Demissionair minister Jorritsma van Economische Zaken (EZ) heeft besloten ruim EUR 68 miljoen toe te kennen aan 93 grote klimaatvriendelijke investeringsprojecten. Deze projecten zorgen op de langere termijn voor een vermindering van de CO2-uitstoot met 3,0 megaton per jaar. Hiermee dragen de projecten substantieel bij aan de Nederlandse klimaatdoelstelling voor de komende jaren.

Vorig jaar stelde de minister via het CO2-reductieplan ruim EUR 68 miljoen beschikbaar voor investeringen die een bijdrage leveren aan het terugdringen van de emissie van broeikasgassen. Bedrijven konden van september vorig jaar tot midden februari van dit jaar bij het Projectbureau CO2-reductieplan projectvoorstellen indienen die meer dan 1.000 ton CO2-reductie per jaar bewerkstelligen. Met de honorering van de 93 projectvoorstellen wordt een CO2-reductie van 3,0 megaton per jaar gerealiseerd tegen een, in vergelijking met voorgaande jaren, relatief laag subsidiebedrag.

Van de 93 gehonoreerde projecten bestaat meer dan de helft (48) uit windenergie projecten die een gezamenlijk vermogen opstellen van 440 MW. Dit is circa 30 procent van de overheidsdoelstelling voor 2010 met betrekking tot windenergie op land.
Opvallend zijn 4 grootschalige biomassaprojecten met een jaarlijkse CO2-reductie van 1,8 miljoen ton. Het gaat hier om zogenoemde bij- en meestookprojecten in vooral kolengestookte elektriciteitscentrales. Deze projecten hangen nauw samen met het Convenant Kolencentrales en CO2-reductie dat de demissionaire ministers Jorritsma en Pronk onlangs hebben gesloten met de elektriciteitsproducenten. De producenten hebben zich verplicht om in hun kolencentrales aanzienlijk meer biomassa te gaan verwerken.

Voor het eerst zijn binnen het CO2-reductieplan vergistingprojecten gehonoreerd. Tot nu toe waren deze projecten economisch te risicovol en technisch onvoldoende ontwikkeld. De projecten zijn nu rijp voor de markt.

In totaal zijn bij het Projectbureau CO2-reductieplan 148 projectvoorstellen ingediend, waarvan er 9 tussentijds zijn teruggetrokken en 46 zijn afgewezen. Reden hiervoor is dat de projecten ofwel te rendabel zijn om voor subsidie in aanmerking te komen ofwel omdat zij niet binnen een jaar na de subsidieverlening kunnen starten met de bouw. Ook konden een aantal projecten niet voldoen aan de vereiste minimale CO2-besparing.

De uitvoering van het CO2-reductieplan is in handen van het projectbureau CO2-reductieplan, een samenwerkingsverband van Novem en Senter.