Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Financiën

Persbericht ministerraad
14 juni 2002

VERSTERKING TOEZICHT OP FINANCIËLE SANCTIEMAATREGELEN

De Nederlandsche Bank, de Pensioen- & Verzekeringskamer en de Autoriteit Financiële Markten krijgen nieuwe bevoegdheden om toezicht te houden op de naleving van financiële sancties door financiële instellingen. Zij krijgen de bevoegdheid om regels te stellen aan de bedrijfsvoering van de onder hun toezicht staande instellingen en om regels te stellen aan de gegevensverstrekking door de instellingen (bijvoorbeeld over het aantal bevroren tegoeden). Daarnaast krijgen ze de bevoegdheid een bestuurlijke boete en een last onder dwangsom aan instellingen op te leggen. De ministerraad heeft op voorstel van minister Zalm van Financiën ingestemd met een op de Sanctiewet 1977 gebaseerde concept-AMvB die dit mogelijk maakt. Met dit besluit voert de Nederlandse regering nieuwe maatregelen in tegen de financiering van terrorisme.

Na de terroristische aanslagen van 11 september 2001 is de Sanctiewet 1977 gewijzigd, onder meer door de doelstelling van de wet uit te breiden met `de bestrijding van terrorisme' en door het toezicht op de naleving van de Sanctiewet te versterken. De verbetering en uitbreiding van het toezicht op de naleving van internationale financiële sanctiemaatregelen vindt plaats in de context van het in de afgelopen jaren toegenomen gebruik van specifiek gerichte sancties (`smart sanctions'). De inzet van dergelijke `smart sanctions' ­ waarbij gewerkt wordt met zogenaamde `zwarte lijsten' ­ stelt hoge eisen aan de organisatie van financiële instellingen, bijvoorbeeld om te verzekeren dat instellingen in staat zijn direct de tegoeden ­ van bijvoorbeeld terroristen ­ te bevriezen wanneer hiertoe in internationaal verband wordt besloten.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat de concept-AMvB voor spoedadvies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van de AMvB wordt openbaar bij publicatie in het Staatsblad.

RVD, 14.06.2002