Gemeente Axel

zeeuws vlaanderen

Geen windturbinepark in beoosten blijpolder

Het College van Burgemeester en Wethouders van Axel heeft vorige week besloten om niet verder te werken aan een bestemmingsplan dat de aanleg van een windturbinepark in de Beoosten Blijpolder mogelijk zou maken.
De reden hiervoor is dat het niet mogelijk blijkt om tot een goede regionale afstemming te komen; dat kan volgens het college pas na de gemeentelijke herindeling.
Ook landschapsaspecten speelden een rol in het besluitvormingsproces, evenals het maatschappelijk draagvlak.

Het gemeentebestuur van Axel heeft besloten tot beëindiging van het project Windturbinepark Beoosten Blijpolder, omdat het een integrale afweging binnen het grondgebied van de zeer binnenkort heringedeelde gemeenten op dit moment niet mogelijk acht.
Tevens lag aan het besluit de overweging ten grondslag dat het door de mogelijke komst van meerdere windturbineparken (behalve in de Beoosten Blijpolder ook in de Koegorspolder, op de Axelse Vlakte en in de Belgische Kanaalzone) onduidelijk is of de landschappelijke waarden van de regio gewaarborgd zullen blijven of worden. Daarnaast is het maatschappelijk draagvlak voor een windturbinepark dicht bij bebouwing onder druk komen te staan.
Het gemeentebestuur van Axel acht het noodzakelijk dat op termijn afstemming plaats vindt ten aanzien van mogelijke windturbinelocaties in de regio.

Voorontwerpbestemmingsplan
In het voorontwerpbestemmingsplan Windturbinepark Beoosten Blijpolder staat met betrekking tot het gemeentelijk beleid: "De gemeente Axel onderschrijft de intenties om te komen tot een ruimer aanbod aan vermogen windenergie.
Locatie die daarvoor binnen het gemeentelijk grondgebied in aanmerking komt is de Beoosten Blijpolder.
Aan de actuele initiatieven van ontwikkeling van een windpark in de Beoosten Blijpolder verleent de gemeente dan ook planologische medewerking door het starten van een inspraakprocedure. Hiervoor is in 2000 een intentieverklaring door de gemeente Axel, Weom en Zeeuwind getekend."

"Voor de gemeente is voorts van belang de noodzaak dat op regionaal niveau afstemming plaatsvindt ten aanzien van de mogelijke (andere) windturbinelocaties in de regio.
Daarbij worden de locaties voor grootschalige opwekking windenergie uit het streekplan en andere locaties op elkaar afgestemd. Voor het gemeentebestuur voor Axel is van groot belang dat onder andere de landschappelijke waarde in de regio wordt gewaarborgd. De effecten dienen te worden bezien en mogelijk heeft dit consequenties voor de ontwikkeling van andere locaties. "