Vereniging Milieudefensie

Persbericht

Pionier milieubeweging ontvangt Ridderorde

Amsterdam, 14 juni 2002 --- Manus van Brakel, sinds 1979 beleidsmedewerker bij Milieudefensie, is deze week benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij is een van de pioniers van de nationale en internationale milieubeweging. Manus plaatst de milieuproblematiek altijd binnen een brede maatschappelijke context, die zich niet beperkt tot de grenzen van Nederland. Demissionair milieuminister Pronk reikte Manus van Brakel de koninklijke onderscheiding uit en benadrukte daarbij zijn kwaliteiten als bruggen- bouwer, zijn vernieuwende ideeën en inspirerende persoonlijkheid. Manus toonde zich vereerd met de onderscheiding, die hij thuis kreeg uitgereikt omdat hij ernstig ziek is.

In Nederland was Manus de eerste die het cruciale belang zag van de discussie over handel en milieu. Hij dacht in termen van duurzame ontwikkeling, lang voordat dit een officiële term werd. Hij heeft verbanden gelegd tussen de milieubeweging en de derdewereldbeweging en droeg bij aan wederzijds begrip. Manus van Brakel was een belangrijke gesprekspartner voor verschillende fora van de Verenigde Naties, waaronder OESO, UNEP en CSD, over het vraagstuk van milieu en duurzame ontwikkeling in derdewereldlanden. Persoonlijk hoogtepunt was zijn bijdrage aan het Oslo-proces, een serie discussies op ministerieel niveau op uitnodiging van de Noorse regering. In 1994, bij de oprichtingsvergadering van de WTO in Singapore was hij een van de drie vertegenwoordigers van de internationale milieubeweging.

Manus van Brakel is een visionair, maar ziet ook het belang van het bieden van concrete handelingsperspectieven en het creëren van een brede maatschappelijke beweging. Zo bracht hij vijftien jaar geleden al verrassende coalities tot stand, bijvoorbeeld met de vernieuwingsgezinde (jonge) boeren, consumentenorganisaties en de Nationale Melkhandelaren Organisatie, waarmee Milieudefensie samen actie voerde voor het behoud van retourflessen.

Hij kan mensen enthousiasmeren voor zijn ideeën, hij weet ze te raken en overtuigen. Zowel individuen als groepen, kleine plaatselijke groepen, maar ook grote, internationale conferenties. Hij weet bruggen te bouwen tussen schijnbare tegenstrijdige opinies en standpunten. Hij laat zich zijn leven lang al leiden door zijn eigen visie, waardoor hij behoorlijk voor de troepen heeft uitgelopen. Maar hij kreeg ook mensen mee door zijn charismatische overtuigingskracht en de rechtvaardigheid van zijn visie. Maatschappelijk draagvlak en sociaal acceptabele oplossingen blijven daarbij zijn uitgangspunt.

###



Vereniging Milieudefensie