Ingezonden persbericht

P E R S B E R I C H T

ROTTERDAM, 14 juni 2002

Eigen bijdrage vragen voor Zyprexa 'onverantwoord'

YPSILON OPENT ZWARTE LIJST VOOR APOTHEKERS

Er zijn nog altijd apothekers die vragen om een eigen bijdrage voor Zyprexa. Daarmee wentelen ze de kosten voor ondoordacht inkoopbeleid af op de patient. Onterecht, maar ook onverantwoord, vindt directeur Bert Stavenuiter van Ypsilon. "Daarmee nemen apothekers bewust het risico dat mensen hun medicijn weigeren en opnieuw psychotisch worden, met alle gevolgen van dien." De vereniging voor familieleden van mensen met schizofrenie of een psychose opent vandaag op Internet een zwarte lijst voor apothekers die vasthouden aan de gewraakte eigen bijdrage.

Ypsilon is vooral boos omdat alle apothekers inmiddels moeten kunnen weten dat Zyprexa (olanzapine) in Nederland wel degelijk volledig wordt vergoed. Stavenuiter: "Alle openbare apotheken zijn meermalen geinformeerd door hun beroepsorganisatie én door de fabrikant. Ondanks dat krijgen we toch signalen dat er apothekers zijn die vasthouden aan een eigen bijdrage die kan oplopen tot zo'n 35 euro."

Apothekers die via de webpagina www.ypsilon.org/zwartwit.htm worden aangemeld, krijgen eerst een telefoontje waarin wordt uitgelegd waarom ze geen eigen bijdrage moeten vragen. Besluiten zij er in het vervolg van af te zien, dan wordt hen gevraagd of patienten die al wel de dupe zijn hun eigen bijdrage mogen terughalen. Houdt de bewuste apotheker echter vast aan de eigen bijdrage, dan komt hij onherroepelijk op de zwarte lijst. Patienten wordt in dat geval aangeraden een andere apotheek te zoeken. "Ik hoop dat de lijst leeg blijft", aldus de Ypsilondirecteur.

Oorzaak van de onnodige rekening ligt in een maatregel die voor Zyprexa-gebruikers juist positief zou moeten zijn: een grotere variatie in doseringen. Sinds 1 juni brengt fabrikant Eli Lilly Nederland ook tabletten van 15 milligram en van 2,5 milligram op de markt. Dit zorgde voor een verschuiving in het Nederlandse vergoedingssysteem en een prijsverlaging van tabletten van 5 milligram. Krijgt de patient echter buitenlandse tabletten die naar Nederland zijn geimporteerd, dan meldt het computersysteem van de apotheek automatisch dat de patient moet bijbetalen omdat de prijs van buitenlandse Zyprexa niet is verlaagd.