Vlaamse overheid

Vlaamse regering
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 14 JUNI 2002 IN

KORT BESTEK

Hieronder vindt u in kort bestek een overzicht van de overige dossiers die de Vlaamse regering vrijdag 14 juni 2002 goedgekeurd heeft.

Op voorstel van minister-president Patrick DEWAEL :

De Vlaamse regering keurde op 8 februari jl. het algemeen kader goed waarbinnen de 11 juli-vieringen in 2002 georganiseerd zullen worden. Naar aanleiding van de 700ste verjaardag van de Guldensporenslag worden er onder het motto "Vlaanderen Feest" van 28 juni tot en met 11 juli 2002 verschillende initiatieven georganiseerd. Voor de uitvoering van dit project doet de Vlaamse regering een beroep op de medewerking van 2 vzw's: de vzw 11-Daagse Vlaanderen Europa en vzw 11 juli comité Brussel. Vandaag kent de Vlaamse regering 773.000 euro subsidie toe aan de vzw 11 juli comité Brussel, onder meer voor het grote slotevenement in de Brusselse binnenstad.

Op voorstel van minister-president Patrick DEWAEL en van Vlaams minister Paul VAN GREMBERGEN :

De Vlaamse regering verleent de heer Roger De Langhe, met ingang van 1 december 2002, eervol ontslag als secretaris-generaal bij het departement Economie, Werkgelegenheid, Binnenlandse Aangelegenheden en Landbouw.

Op voorstel van minister vice-president Steve STEVAERT :

De Vlaamse regering verleent gunstig advies aan een federaal voorontwerp van wet en een ontwerp van Koninklijk Besluit tot uitvoering van die wet. Het federale voorstel verplicht bedrijven bepaalde inlichtingen over te maken aan de federale overheid met betrekking tot het woon-werkverkeer van hun werknemers. De regeling zou van toepassing zijn op bedrijven vanaf gemiddeld 100 werknemers. Het gunstig advies van de Vlaamse regering is wel gekoppeld aan een aantal voorwaarden: een jaarlijkse rapportage, de hoeveelheid opgevraagde informatie wordt beperkt, de Vlaamse overheid moet kunnen beschikken over de woonplaatsen van de werknemers op straatniveau en er moet verder onderzocht worden hoe in de toekomst de woonplaatsen per bedrijf via bestaande databanken verkregen kunnen worden.


* * *

De Vlaamse regering geeft een gunstig advies aan een ontwerp van Koninklijk Besluit betreffende vervoerbare drukapparatuur. Het ontwerpKB zet een aantal Europese richtlijnen terzake om in Belgisch recht en heeft als doel de wederzijdse erkenning van de keuringsinstellingen van vervoerbare tanks en recipiënten in de Europese Unie.


* * *

De Vlaamse regering keurt, onder voorbehoud van technisch nazicht, principieel een uitvoeringsbesluit goed bij het decreet Basismobiliteit. Dat decreet betreffende de organisatie van het personenvervoer over de weg en de oprichting van de Mobiliteitsraad van Vlaanderen werd eind april vorig jaar bekrachtigd. Het nu goedgekeurde besluit legt vast aan welke normen het minimumaanbod aan geregeld vervoer moet voldoen en hoe de
klachtenbehandeling verloopt indien dit aanbod niet is voorzien. Daarnaast wordt ook een minimumaanbod aan informatieverlening en halte-infrastructuur omschreven. Het uitvoeringsbesluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Mieke VOGELS :

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse regering definitief tot aanpassing van het besluit betreffende de subsidiëring van de zorgkassen in het kader van de zorgverzekering. De wijzigingen zijn het gevolg van opmerkingen van zowel het projectteam zorgverzekering als de zorgkassen.


* * *

In het kader van de preventieve gezondheidszorg keurt de Vlaamse regering twee ontwerpconvenanten goed: één met het Instituut voor Tropische Geneeskunde en één met de vzw Sensoa. De overeenkomsten gelden voor de periode 1 januari 2002 - 31 december 2005. Nog in dit kader kent de Vlaamse regering 230.293 euro subsidie toe aan het CSGO- Trefpunt, de koepelorganisatie van de Vereniging Centrum voor Geboorteregeling en Seksuele Opvoeding en het Vormingscentrum Jos Van Ussel.

Op voorstel van Vlaams minister Bert ANCIAUX :

De Vlaamse regering kent 248.000 euro subsidie toe aan de vzw Excell Form als tussenkomst in de loon- en werkingskosten 2002 voor het project 'Vlaamse Academie van de Sport'. De vzw steunt en begeleidt topsporters op financieel, sociaal en sportief vlak.


* * *

Met het oog op de bespreking in het Vlaams Parlement bepaalt de Vlaamse regering haar standpunt inzake het voorstel van decreet van de Vlaamse
volksvertegenwoordigers Jos Stassen, Marino Keulen, Dany Vandenbossche, Herman Lauwers en Mieke Van Hecke, houdende de privaatrechtelijke culturele archiefwerking. In het voorstel krijgen de archief- en documentatiecentra op basis van maatschappelijk-filosofische stromingen, de archief- en documentatiecentra op basis van culturele thema's, de projecten voor privaatrechtelijke archieven en het steunpunt voor de archiefwerking een vernieuwde decretale basis.

Op voorstel van Vlaams minister Marleen VANDERPOORTEN :

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering een besluit definitief goed dat de voorwaarden en modaliteiten van tewerkstelling bepaalt voor de personeelsleden van de hogescholen van de optie kinesitherapie in afbouw. Het voorgelegde besluit verleent de hogescholen meer autonomie ter zake. Ze kunnen nu zelf overeenkomsten sluiten met instellingen, diensten of centra die hun personeelsleden tewerkstellen. En er is geen limitatieve lijst van sectoren in opgenomen waar de personeelsleden terechtkunnen, zodat hun keuzemogelijkheden groter worden.


* * *

De Vlaamse regering beslist principieel een Commissie Zorgvuldig Bestuur op te richten. Deze beslissing geeft uitvoering aan hoofdstuk V van het decreet onderwijs XIII-Mozaïek. Dit hoofdstuk bevat een aantal bepalingen die de huidige reglementering inzake 'laakbare praktijken' moderniseren. De bepalingen betreffen onder meer het verrichten van handelsactiviteiten, sponsoring en reclame, politieke propaganda, oneerlijke concurrentie en de alignering van het begrip 'kosteloos onderwijs' op internationale verdragen. Om de naleving van deze nieuwe bepalingen te garanderen wordt nu een niveauoverstijgende Commissie geïnstalleerd die de taken van de huidige commissies 'laakbare praktijken' overneemt. Over dit uitvoeringsbesluit wordt nog onderhandeld met de representatieve vakorganisaties en de inrichtende machten.


* * *

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering definitief het besluit goed dat de wijze vaststelt waarop de ambten van het bestuurs- en het onderwijzend personeel worden bepaald in het buitengewoon onderwijs.


* * *

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse regering definitief de artikelen 4 en 5 van het KB nr. 66 van 20/7/1982 op te heffen. Op deze wijze wil zij de regeling m.b.t. het aanwendingspercentage op het urenpakket van de ambten van het administratief personeel en het opvoedend hulppersoneel in het buitengewoon onderwijs (met uitzondering van de internaten of semi- internaten) drastisch vereenvoudigen.


* * *

Na onderhandelingen met alle representatieve vakorganisaties en de inrichtende machten legt de Vlaamse regering definitief het aanwendingspercentage vast van de urenpakketten in de internaten voor buitengewoon secundair onderwijs. Voor het schooljaar 2002-2003 ligt dit op 100%, net als vorig jaar.


* * *

De Vlaamse regering legt principieel het aanwendingspercentage van het extra lesurenpakket onderwijsvoorrang in het buitengewoon secundair onderwijs voor het schooljaar 2002-2003. Dit aanwendingspercentage van 95% is identiek aan dat van vorig schooljaar. Over dit besluit wordt nog onderhandeld met alle representatieve vakorganisaties en de inrichtende machten.


* * *

De Vlaamse regering beslist principieel tot wijziging van 2 omzendbrieven met betrekking tot de regeling van de loopbaanonderbreking en het ouderschapsverlof voor de personeelsleden van het onderwijs en de centra voor leerlingenbegeleiding. De voorgenomen wijzigingen zijn ingegeven door de afschaffing van de vervangingspicht bij loopbaanonderbreking. De verplichting dat het ouderschapsverlof gedurende een volle periode van drie maanden moet worden opgenomen wordt geschrapt. Verder wordt ook een uitbreiding voorzien van de voor gedeeltelijke loopbaanonderbreking in aanmerking te nemen prestaties. Over deze wijziging wordt nog onderhandeld met alle representatieve vakorganisaties en de inrichtende machten.


* * *

De Vlaamse regering keurt principieel een voorontwerp van besluit goed tot wijziging van het KB 184 van 30 december 1982 dat de wijze vaststelt waarop voor rijksinstituten voor buitengewoon onderwijs en de tehuizen van het rijk de ambten worden bepaald van het paramedisch personeel en het personeel toegekend in het kader van het internaat. Het besluit verhoogt het richtgetal voor de internen van type 3 en 6. Deze verhogingen beogen overeenstemming te brengen met analoge toepassingen voor de externen. De aanpassingen hebben een automatisch afgeleid effect op de berekeningen van de urenpakketten van de opvangcentra. De mogelijkheid om een aanwendingspercentage te hanteren wordt geschrapt. Over dit wijzigingsbesluit wordt nog onderhandeld met de representatieve vakorganisaties en de inrichtende machten. Het wordt ook nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse regering keurt principieel een voorontwerp van besluit goed tot wijziging van het KB 65 van 20 juli 1982 dat de wijze vaststelt waarop de ambten van het bestuurs- en onderwijzend personeel worden bepaald in de inrichtingen voor buitengewoon onderwijs. Het wijzigingsbesluit verhoogt het aanwendingspercentage van 95% naar 100% voor alle instellingen van opleidingsvorm 4. Verder worden voor types 3, 4 en 6 de richtgetallen verlaagd van 5 naar respectievelijk 4,75, 4,25 en 3. Eveneens krijgen de scholen voor buitengewoon secundair onderwijs de mogelijkheid een gedeelte van het lesurenpakket dat zij niet wensen aan te wenden, over te dragen naar het volgende schooljaar. Over dit wijzigingsbesluit wordt nog onderhandeld met de representatieve vakorganisaties en de inrichtende machten.


* * *

De Vlaamse regering keurt principieel een voorontwerp van besluit goed tot wijziging van het KB 67 van 20 juli 1982 dat de wijze vaststelt waarop de ambten van het paramedisch personeel worden bepaald in de inrichtingen voor buitengewoon onderwijs met uitzondering van de internaten of semi-internaten. Het wijzigingsbesluit verhoogt het aanwendingspercentage van 93,9% naar 100% voor alle instellingen voor wat de urenpakketten paramedisch personeel in het buitengewoon secundair onderwijs betreft. Verder wordt voor het type 3 het richtgetal verhoogd van 0,3 naar 1,3. Eveneens krijgen de scholen voor buitengewoon secundair onderwijs de mogelijkheid een gedeelte van het lesurenpakket paramedisch personeel dat zij niet wensen aan te wenden, over te dragen naar het volgende schooljaar. Ook wordt de inschakeling van andere personeelscategorieën, met name sociaal, medisch, psychologisch en orthopedagogisch personeel voorzien. Over dit wijzigingsbesluit wordt nog onderhandeld met de representatieve vakorganisaties en de inrichtende machten.


* * *

De Vlaamse regering keurt principieel een wijzigingsbesluit goed betreffende de personeelsformatie in het buitengewoon basisonderwijs. Het besluit schaft de toepassing van een aanwendingspercentage af voor de berekening van het paramedisch, medisch, sociaal, psychologisch en orthopedagogisch personeel in het buitengewoon basisonderwijs. Het aanwendingspercentage komt dus op 100% in plaats van het huidge 94,5%. Verder worden de richtgetallen voor type 3 en 6 verhoogd met 0,4 tot 2,1. Over dit wijzigingsbesluit wordt nog onderhandeld met de representatieve vakorganisaties en de inrichtende machten. Het wordt ook nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse regering keurt principieel een ontwerp van omzendbrief goed aan de schoolbesturen en directeurs van het gewoon en buitengewoon basisonderwijs betreffende de loonsverhoging van de directeurs. Voor de directeurs van het gewoon basisonderwijs is de verhoging afhankelijk van het leerlingenaantal. Voor de directeurs van het buitengewoon basisonderwijs is de verhoging afhankelijk van meerdere factoren. Over dit besluit wordt nog onderhandeld met de representatieve vakorganisaties en de inrichtende machten.


* * *

De Vlaamse regering keurt principieel een mededeling goed betreffende de toekenning van een bijwedde voor de houders van een getuigschrift van de grondige kennis van de tweede taal Frans in het lager onderwijs in het arrondissement Brussel-Hoofdstad met ingang van 1 september 2002. Over dit besluit wordt nog onderhandeld met de representatieve vakorganisaties en de inrichtende machten.

Op voorstel van Vlaams minister Marleen VANDERPOORTEN en van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN :

Op 5 april 1995 besliste de Vlaamse regering tot oprichting van het Vlaams Interuniversitair Instituut voor Biotechnologie (VIB). Hierbij werd o.a. de uitvoering van basisonderzoek voorzien aan negen bestaande universitaire departementen. Ingevolge de nieuwe beheersovereenkomst met het VIB voor de periode 2002-2006 werden 8 van de 9 onderzoeksdepartementen bestendigd. Voor het negende diende een selectieprocedure opgestart. Op basis van een doorlichting van IWT- Vlaanderen beslist de Vlaamse regering nu om de groep van Professor J. Thevelein, Labo Molucelaire Celbiologie, Instituut voor Plantkunde en Microbiologie, Departement Biologie, KULeuven op te nemen als een departement in het VIB.

Op voorstel van Vlaams minister Vera DUA :

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering definitief een aantal wijzigingen goed aan het Vlaams reglement over de bodemsanering (VLAREBO). De wijzigingen hebben betrekking op de bodemsaneringsnormen, de uitbreiding van de Adviescommissie Bodemsanering, de regeling van het gebruik van uitgegraven grond en de lijst van risico-inrichtingen en -activiteiten.


* * *

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering een besluit definitief goed dat regels voor de provinciale en gemeentelijke milieuplanning, het milieujaarprogamma en de milieuraad vaststelt. Het besluit geeft uitvoering aan het Milieudecreet van 5 april 1995 dat voorziet dat de Vlaamse regering voor de provincies en de gemeenten nadere regels kan vaststellen in verband met de raadpleging van overheidsorganen, instellingen en privaatrechterlijke organisaties die volgens het decreet betrokken moeten worden bij het ontwerp milieubeleidsplan. De provincies en gemeenten kunnen deze organen en instellingen zelf aanduiden.


* * *

De Vlaamse regering keurt principieel een wijzigingsbesluit goed dat een Europese Richtlijn betreffende het ingeperkt gebruik van genetisch gemodificeerde micro-organismen (GGO) omzet in gewestelijke wetgeving. De wijzigingen betreffen zowel Vlarem I als II. In Vlarem I worden de inrichtingen voor ingeperkt gebruik van GGO's ingedeeld onder rubriek 51 en onderverdeeld in subrubrieken naar gelang van het risiconiveau van de erin uitgevoerde activiteit. Naar gelang van de subrubriek is een
milieuvergunningsprocedure van klasse 1 dan wel van klasse 3 van toepassing. In een milieuvergunningsaanvraag moet het maximale risiconiveau worden aangegeven. Hierbij zijn minimale inperkingsmaatregelen voorzien. In Vlarem II wordt bepaald aan welke voorwaarden een gebruiker moet voldoen indien hij een bepaalde activiteit van ingeperkt gebruik wil aanvatten. Hij moet via een risicoanalyse het risiconiveau bepalen. Naar gelang van het risiconiveau worden er voorwaarden opgelegd voor er met een bepaalde activiteit kan gestart worden.


* * *

Op 15 mei keurde de Vlaamse regering principieel een voorontwerp van besluit goed tot het bezien, herzien en aanvullen van kwetsbare zones water. Na advies van de Stuurgroep Vlaamse Mestproblematiek keurde ze het eind mei opnieuw principieel goed. Nu keurt ze het, na advies van de Raad van State, definitief goed. Het zal ingediend worden bij de Europese Commissie.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN :

De Vlaamse regering keurt het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Afbakening regionaalstedelijk gebied Aalst' goed. Ze beslist ook een gemengde werkgroep op te richten die een plan van aanpak moet ontwikkelen voor de optimale benutting of bestemmingswijziging van leegstaande en/of te saneren bedrijfsterreinen en -panden op dat grondgebied.


* * *

De Vlaamse regering keurt een ontwerpdecreet goed betreffende de eindregeling van de begroting van de Vlaamse Gemeenschap en van de Instellingen van Openbaar Nut voor het begrotingsjaar 2002. Het ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van Vlaams minister Paul VAN GREMBERGEN :

De Vlaamse regering keurt principieel een voorontwerp van decreet goed tot wijziging van het decreet tot bescherming van monumenten en stads- en dorpsgezichten. Het voorontwerp van decreet streeft ernaar om naast een restauratiebeleid ten aanzien van het bouwkundig erfgoed, ook op een meer structurele wijze een voorkomings-, handhavings- en onderhoudsbeleid tot ontwikkeling te brengen. De bedoeling is om de bestaande onderhoudspremieregeling uit te breiden en ook meerjarencontracten inzake onderhoud toe te laten. Dit voorontwerp van decreet wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Jaak GABRIELS :

De Vlaamse regering kent aan volgende bedrijven expansiesteun toe: NV AFRU-LOG (Beveren-Waas), NV Essers Immo en NV Belstor (Genk), NV Henrad (Herentals), NV Ideco (Tielt), NV METES (Dilsen-Stokkem) en BVBA Pfleiderer Belgium (Waregem-Desselgem).


-----
einde

-----