Openbaar Ministerie

Tiel, 14 juni 2002

'Minder onderzoeken beter doen'

De Rijksrecherche heeft in 2001 in totaal 168 nieuwe zaken in behandeling genomen en zet daarmee de trend door om minder, maar complexere zaken te doen. Volgens Dick Pijl, de directeur van de Rijksrecherche, sluit dit aan bij de doelstelling van de Rijksrecherche om 'minder onderzoeken beter te doen'. Dit staat in het recent verschenen jaarverslag van de Rijksrecherche over het jaar 2001.

Op 1 februari 2001 is de beslissing over welke zaak de Rijksrecherche oppakt en welke niet gecentraliseerd bij de Coördinatie Commissie Rijksrecherche (CCR). Deze commissie bestaat uit de voorzitter van het College van procureurs-generaal, de hoofdofficier van justitie van het Landelijk Parket en de directeur Rijksrecherche. In de dagelijkse gang van zaken wordt de CCR ondersteund door de landelijk coördinerend rechercheofficier van justitie. De oprichting van deze nieuwe commissie past in een reeks van maatregelen die in de afgelopen periode zijn genomen om de Rijksrecherche beter te laten functioneren. Zo heeft de Rijksrecherche in 2001 de organisatiestructuur aangepast en is er een grote personele reorganisatie doorgevoerd. Verder worden er op dit moment voorbereidingen getroffen om de huidige zes werklocaties terug te brengen naar drie werklocaties in Den Haag, Zwolle en Den Bosch.

De Rijksrecherche, de politiedienst die valt onder het College van procureurs-generaal, waakt over de integriteit van de overheid. De Rijksrecherche houdt zich dan ook voor een belangrijk deel bezig met het doen van corruptieonderzoek bij overheidsinstanties (64 zaken in 2001). Daarbij ging het in 39% van de gevallen om onderzoek bij de politie en in 23% om onderzoek bij het openbaar bestuur. Hoewel absoluut minder zaken binnen het openbaar bestuur werden gedaan, is het aandeel corruptieonderzoeken bij het openbaar bestuur gestegen van 14% in 2000 naar 23% in 2001. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan corruptie in relatie tot het gunnen van opdrachten aan bedrijven.

Bij corruptieonderzoeken bij de politie gaat het bijvoorbeeld om het lekken van politie-informatie naar derden of het ten onrechte verlenen van een verblijfsvergunning.

De Rijksrecherche heeft vorig jaar 191 zaken afgewerkt en heeft gemiddeld 151 dagen aan een zaak besteed. Het complexer worden van de zaken brengt met zich mee dat de doorlooptijd met 17 dagen is toegenomen. Verder is het aantal zaken dat door de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE) van de Rijksrecherche vorig jaar is gestart toegenomen van 35 zaken in 2000 naar 52 zaken in 2001.

Klik hier om het Jaarverslag 2001 te downloaden