GLAXOSMITHKLINE BV

Autorijden met Parkinson weer toegestaan

Vanaf 3 juni is het patienten die requip(R) gebruiken voor de behandeling van de ziekte van parkinson weer toegestaan om auto te

rijden. patienten die eerder hun rijbevoegdheid kwijt raakten kunnen

deze weer terug krijgen.

Zeist, 14 juni 2002-Dopamine-agonisten en levodopa preparaten zijn veel gebruikte geneesmiddelen bij de ziekte van Parkinson. Deze middelen verbeteren de motoriek van patiënten. In het verleden werd bij sommige patiënten, die voornoemde medicatie gebruikten, geconstateerd dat zij onverwacht in slaap vielen. In het verkeer is dit gevaarlijk. Dit heeft ertoe geleid dat patiënten bij 2 van de 3 middelen een ontzegging kregen van hun rijbevoegdheid. Terwijl slechts een beperkt aantal patiënten deze plotselinge slaapaanvallen ondervond.

In februari 2000 initieerden de Europese registratieautoriteiten (EMEA = European Agency for the Evaluation of Medicinal Products) een herziening van de restrictie, die gepaard ging met het gebruik van dopamine-agonisten en levodopa, in relatie tot het plotseling optreden van deze slaapaanvallen en de gevolgen voor de rijbevoegdheid.

De herziene aanbevelingen behelzen het volgende: Mensen met de ziekte van Parkinson, die behandeld (gaan) worden met een dopamine- agonist of levodopa preparaat, mogen gewoon autorijden (of machines bedienen). Zij dienen wel door hun behandelaar geïnformeerd te worden over de mogelijkheid dat door het gebruik van deze medicatie slaperigheid of plotselinge slaapaanvallen kunnen optreden;

Indien er slaperigheid of plotselinge slaapaanvallen bij het gebruik van voornoemde medicatie optreedt, is het besturen van een auto niet toegestaan. Deze patiënten mogen pas weer autorijden of machines bedienen als na het verlagen van de dosering of het stoppen van medicatie slaperigheid of plotselinge slaapaanvallen niet meer optreden.

Vanaf 3 juni jl. is deze aanbeveling als eerste van kracht geworden voor het product ReQuip(r) (een dopamine-agonist) van de firma GlaxoSmithKline. Voor de andere Parkinsonmiddelen zal dit in de nabije toekomst ook gaan gelden.

Patiënten die nu ReQuip(r) gebruiken, en in het verleden contact hebben gehad met het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR), zullen door het CBR worden uitgenodigd voor een medische keuring. Patiënten kunnen ook zelf contact op nemen met het CBR. Na een goed verlopen keuring krijgt men de rijbevoegdheid terug. Patiënten die nu voor het eerst dit geneesmiddel krijgen voorgeschreven behouden hun rijbevoegdheid.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: De heer T. Lebrechthausen
Manager Product Communications
GlaxoSmithKline BV
Tel. 030-6938230

14 jun 02 16:14