NIPO

25 april 2002

"Te weinig geld voor politie en veiligheid";
regering trekt te weinig geld uit, vindt tweederde van Nederlanders

HILVERSUM - Bijna tweederde van de Nederlanders (64%) vindt dat de Nederlandse regering te weinig geld heeft uitgetrokken voor veiligheid en politie. Desondanks zegt driekwart (76%) van de ondervraagden zich op straat veilig te voelen. Dat blijkt uit een 2Vandaag/ NIPO onderzoek naar "veiligheid en criminaliteit", één van de belangrijkste thema's bij de komende Tweede Kamerverkiezingen.

In datzelfde onderzoek, onder 934 Nederlanders, werd ook de mening gevraagd over de politie-inzet bij voetbalwedstrijden. Tweederde van de ondervraagden (67%) vindt dat de veiligheid rond voetbalstadions een zaak is van de voetbalclubs zelf, en niet van de politie.

Over de vraag of de politie goed bereikbaar is in noodgevallen, lopen de meningen zeer uiteen: veertig procent van de ondervraagden is het niet eens met die stelling, terwijl 37% het er juist wél mee eens is. Diezelfde verdeeldheid is er ook bij de stelling dat politie-assistenten en stadswachten goede vervangers zijn van gewone agenten: 42% is het er niet mee eens, 46% wel.

Bij publicatie of verspreiding gelieve de bron: 2Vandaag/ NIPO, het marktonderzoekinstituut te vermelden. Voor eventuele vragen over het onderzoek kunt u contact opnemen met Remco Frerichs (tel: 020-5225 479) of met Hein Bruinewoud (tel: 06-53780374) van 2Vandaag.

Wilt u op de hoogte blijven van andere gratis publicaties in de toekomst, dan kunt u zich abonneren op onze attenderingsservice.