NIPO

26 april 2002

54% Nederlanders wijst "pil van Drion" af;
grote verschillen in beoordeling ethische thema's

HILVERSUM - Een meerderheid van de Nederlandse bevolking (54%) heeft geen behoefte aan een medicijn om zelfstandig een einde te kunnen maken aan het leven als men "levensmoe" is. Een op de drie Nederlanders zegt zo'n "pil van Drion" wel te willen. Dit blijkt uit een 2Vandaag/ NIPO onderzoek onder bijna 1000 kiesgerechtigde Nederlanders.

Van deze groep die de "pil van Drion" afwijst, heeft bijna drie op de vijf (59%) er bezwaar tegen als anderen over een dergelijk medicijn de beschikking hebben.

In dit 2Vandaag/ NIPO onderzoek is ook de mening van de Nederlanders gevraagd omtrent het therapeutisch klonen. Men is verdeeld over de vraag of embryo's "gemaakt" mogen worden voor onderzoek naar het genezen van ernstige ziektes: 41% vindt het aanvaardbaar, 43% vindt van niet. Meer dan de helft (54%) vindt het gebruiken van restembryo's voor medische doeleinden aanvaardbaar, terwijl één op de drie (33%) het onaanvaardbaar vindt. Bijna drie op de tien Nederlanders (29%) slagen er niet in de vraag te beantwoorden of de Nederlandse regering (on)voldoende optreedt om ethische grenzen te stellen aan de medische wetenschap; 28% vindt dat er onvoldoende grenzen gesteld worden, 44% vindt dat het beleid op dit punt voldoende.

Tenslotte spreekt 29% van de Nederlanders over "menselijk leven" als de embryo drie maanden in de baarmoeder zit (de abortusgrens), terwijl 22% van menselijk leven spreekt als de eicel bevrucht is.
---

1 | In hoeverre vindt u het aanvaardbaar dat embryo's worden "gemaakt" voor onderzoek naar het genezen van ernstige ziektes?
---

%
Onaanvaardbaar 43
Aanvaardbaar 41
Weet niet/ geen mening 16

---

---

2 | In hoeverre vindt u het aanvaardbaar dat restembryo's worden gebruikt voor medische doeleinden?

---

%
Onaanvaardbaar 33
Aanvaardbaar 54
Weet niet/ geen mening 13

---

---

3 | In hoeverre vindt u dat de Nederlandse regering onvoldoende of voldoende optreedt om "ethische" grenzen te stellen aan de medische wetenschap?

---

%
Onvoldoende 28
Voldoende 44
Weet niet/ geen mening 29

---

---

4 | Zou u via uw arts de beschikking willen hebben over een medicijn, waarmee u zelfstandig uw leven kunt beëindigen op het moment dat u zich levensmoe zou voelen?

---

%
Niet 54
Wel 35
Weet niet/ geen mening 11

---

Bij publicatie of verspreiding gelieve de bron: 2Vandaag/ NIPO, het marktonderzoekinstituut te vermelden.
Voor eventuele vragen over het onderzoek kunt u contact opnemen met Remco Frerichs (tel: 020-5225 479) of met Marcel Koning (tel: 06-51258310) van 2Vandaag.

Wilt u op de hoogte blijven van andere gratis publicaties in de toekomst, dan kunt u zich abonneren op onze attenderingsservice.