Vereniging Bemiddeling Onroerend Goed

14-06-2002
Voorzitter VBO Makelaar pleit voor afschaffing OZB en Overdrachtsbelasting

Ede, 14 juni 2002. Voorzitter Joël E. van der Reijd van de Vereniging Bemiddeling Onroerend Goed (VBO Makelaar) roept in zijn openingsspeech ter gelegenheid van het 17e VBO-congres te Ede de informateur op om niet alleen de Onroerendezaakbelasting, maar ook de Overdrachtsbelasting af te schaffen. Afschaffing van deze belastingen is niet alleen een stimulans voor het eigen woningbezit in het algemeen, maar draagt ook mits de woning verstandig is gefinancierd - bij aan de vorming van eigen vermogen van de burger, aldus Van der Reijd.

In een tijdperk waarin de burger in toenemende mate zijn eigen (financiële) broek moet ophouden is het een goede zaak dat het eigen huis wordt gebruikt als spaarpot voor de toekomst. Voornamelijk pensioen- en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen komen in toenemende mate voor eigen rekening. Een (afgeloste) eigen woning geeft op latere leeftijd financiële armslag om tegenvallers mee op te vangen, enerzijds doordat de woonlasten wegvallen bij het aflopen van de hypotheek, anderzijds doordat de eigen woning tegen de pensioenleeftijd kan worden ingeruild voor een kleinere en het aldus vrijkomende geld kan worden aangewend om bijvoorbeeld een eventueel pensioengat mee te dichten, aldus de voorzitter van VBO Makelaar.

Na de spectaculaire prijsstijgingen van de afgelopen jaren lijkt het prijspeil zich te stabiliseren en neemt de kans op een snelle waardestijging van de eigen woning enigszins af. De woningbezitter die er van uitgaat dat zijn vermogensvorming op het eigen huis wel gestalte krijgt uit de (inflatoire) waardestijging ervan, kan er minder goed van afkomen dan waarop hij heeft gerekend. Dit gegeven, in combinatie met een aflossingsvrije of op effecten gebaseerde hypotheek, kan ertoe leiden dat deze reserve wel erg klein wordt. Zeker indien de woning gefinancierd dient te worden op basis van twee inkomens, verdiend dit gegeven extra de aandacht.

En in een tijd waarin ervoor wordt gewaarschuwd dat het met het pensioen ook wel eens kan tegenvallen, is dat helemaal een punt om even bij stil te staan. Een jaar of tien geleden spraken wij ternauwernood over aflossingsvrije of effectenhypotheken en bejubelden wij juist de spaarhypotheek die de debiteur garandeerde dat de hypothecaire schuld na 30 jaar beslist was afgelost! De eigen woning draagt, in combinatie met de aftrekbare hypotheekrente, niet alleen bij aan een betaalbare huisvesting, maar biedt de eigenaar ervan, mits verstandig gefinancierd, de gelegenheid om toekomstige tegenvallers (enigszins) te compenseren. Wat mij betreft zouden ook de financiers daar best wat meer bij stil mogen staan.

Onroerende zaken spelen niet alleen een rol bij de huísvesting van Nederlanders. Ons financiële welbevinden is nauw verweven met het eigen woningbezit in ons land. In het kabinetsinformatieoverleg is er sprake van om het zogenaamde kwartje van Kok af te schaffen. Wellicht dat de informateur hierbij ook nog een kritisch kan kijken naar de Onroerendezaakbelasting en de Overdrachtsbelasting. Wat het eerste betreft heeft de VVD in haar verkiezingsprogramma ervoor gepleit om tot algehele afschaffing ervan te komen. En ook al zou totale afschaffing budgettair nog niet mogelijk zijn, laten er dan wel afspraken komen tussen partijen dat binnen een paar jaar wij van deze onzalige belasting verlost worden. Fasegewijs afschaffen is immers ook afschaffen! Wat de laatste betreft de overdrachtsbelasting - kunnen wij wel spreken van de procentjes van Zalm. Lang geleden verhoogd naar 5%, later naar 5.5% en ten slotte zelfs naar 6%! Maatregelen die ertoe moesten leiden dat het begrotingstekort kon worden gedicht, waren toen de argumenten. Het kan naar mijn mening vandaag de dag echter geen kwaad om een extra impuls te geven aan het eigen woningbezit en de financiële buffer die de woonconsument daarmee kan opbouwen, aldus Van der Reijd.
(bron: VBO)

Copyright Vereniging Bemiddeling Onroerend Goed (V.B.O.), typefouten voorbehouden