Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 329 23 78
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persinformatie

Datum Nummer persbericht
18 juni 2002 p105


Een tandje erbij.......

De vierde gemeentelijke voortgangsrapportage over het Nijmeegs Grotestedenbeleid geeft reden tot tevredenheid. Duidelijk is ook dat op onderdelen nog te verbeteren valt.

Het Grotestedenbeleid is geïnitieerd door het Rijk en heeft als algemeen doel het verbeteren van de leefbaarheid van de samenleving. Er is een negental doelstellingen benoemd, waaronder het terugdringen van de (structurele) werkeloosheid, het verbeteren van de aansluiting tussen onderwijs en arbeid, het verbeteren van de leefomgeving en leefbaarheid, het versterken van de veiligheid en het duurzaam herstel van kwetsbare wijken. Landelijk zijn er 25 gemeenten die door het Rijk financieel ondersteund worden in de uitvoering van het Grotestedenbeleid. Een van die steden is Nijmegen. De vierde voortgangsrapportage geeft inzicht in bereikte en nog na te streven doelstellingen van het gemeentelijk Grotestedenbeleid

Een belangrijke wens van de landelijke visitatiecommissie, die periodiek over de voortgang in de steden rapporteert, werd verwezenlijkt. Voor alle negen doelstellingen (speerpunten) van het Grotestedenbeleid is een programmamanager aangesteld die verantwoordelijk is voor het controleren van het uitvoeren van het activiteitenplan.

Het afgelopen jaar zijn er goede resultaten geboekt op het gebied van het verbeteren van de werkgelegenheid en het terugdringen van de werkeloosheid en uitkeringsafhankelijkheid. Helaas profiteerden de allochtone groepen daar nog niet gelijkmatig van mee.
De inspanningen die tot doel hebben het voortijdig schoolverlaten terug te dringen leveren wel enig, maar niet het gewenste effect op. Het is noodzakelijk hier een tandje bij te schakelen. Het voorzieningenniveau voor het vangnet van de verschillende doelgroepen die het moeilijk alleen redden in onze samenleving is onmiskenbaar versterkt; meer opvangplaatsen, beter gebruik en meer deskundig personeel. De omvang van de verschillende doelgroepen neemt echter niet af en stijgt zelfs in sommige gevallen.
Binnen de multiculturele samenleving zijn er positieve ontwikkelingen te zien op het bevorderen van het etnisch ondernemerschap. Hier blijkt ook dat de coördinatie van probleemgerichte projecten zoals Trabou Tin (voor de Antilliaanse gemeenschap) effect sorteert. Maar voor het beleidsterrein als geheel geldt dat er nog een tandje bijgeschakeld moet worden.

De samenwerking op het gebied van veiligheid wordt steeds meer een vanzelfsprekend proces. De Nijmeegse analyse van veiligheidsproblemen heeft daaraan een belangrijke impuls gegeven. Na vaststelling van de prioriteiten is een activiteitenplan opgesteld dat aangeeft welke activiteiten voor welk gebied geprogrammeerd moeten worden.
De door burgers ervaren overlast door jongeren loopt licht terug. Voor het eerst sinds jaren constateren we ook een daling van overlast en agressie veroorzaakt door het uitgaansleven.

De stimulering van het openbaar vervoer en het gebruik van de fiets verdienen in het kader van het verbeteren van de mobiliteit extra aandacht. Er zijn sporadisch wel succesjes geboekt, maar in grote lijnen zijn de voorgenomen doelstellingen niet gerealiseerd.

Het nieuwe College van B & W dat in april is aangetreden heeft de lat van het ambitieniveau van het Grotestedenbeleid hoger gelegd dan haar voorganger. Er gaat de komende vier jaar meer aandacht uit naar het verbeteren van de kwaliteit van de leefbaarheid in de wijken. Dat is een van de belangrijkste speerpunten uit het nieuwe collegeakkoord. De volgende voortgangsrapportage van het Grotestedenbeleid moet aantonen of de gewenste ambitie is vertaald naar het gewenste resultaat.

De vierde voortgangsrapportage Grotestedenbeleid Nijmegen 'Een tandje erbij....' is gratis verkrijgbaar in het gemeentelijk informatiecentrum Open Huis en binnenkort te raadplegen op www.nijmegen.nl .
Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Janine Adriaansens, doorkiesnummer 3292380


---
Alle informatie in dit emailbericht is onder voorbehoud. De Gemeente Nijmegen is op geen enkele wijze aansprakelijk voor vergissingen of onjuistheden in dit bericht.