CFO CNV-BOND

CFO: OPTA bedreigt werkgelegenheid TPG Post

Brandbrief aan Tweede Kamer

CFO CNV-bond: toezichthouder OPTA bedreigt
werkgelegenheid TPG Post

De CFO CNV-bond heeft in een brandbrief aan alle fractievoorzitters van de Tweede Kamer ernstige kritiek geuit op de voorstellen van toezichthouder OPTA. OPTA wil de Nederlandse markt voor buitenlandse postbedrijven verder openstellen. Hierdoor loopt de werkgelegenheid bij TPG Post (60.000 werknemers) volgens de CFO groot gevaar.

TPG Post ondervindt nu al grote concurrentie van andere postbedrijven in Europa (bijvoorbeeld Deutsche Post en Royal Mail). In Nederland is de liberalisering al verder doorgevoerd dan in andere Europese landen. Nederland liep de afgelopen jaren voorop met het liberaliseringsbeleid. Het gevolg is dat de concurrenten van TPG Post wel in Nederland opereren, maar dat TPG Post slechts beperkte mogelijkheden heeft ditzelfde te doen in het buitenland. Deze landen beschermen hun eigen markt. Nu wil OPTA een aantal maatregelen doorvoeren waardoor de concurrentie een nog betere positie krijgt op de Nederlandse markt. Zo moet TPG Post haar netwerk, postkantoren, postbussen en postbodes aan de concurrenten ter beschikking stellen. OPTA ziet toe op het te hanteren tarief. De CFO laakt deze voorstellen van OPTA. De bond vreest dat de liberalisering en het teruglopend postverkeer negatieve gevolgen hebben voor de arbeidsvoorwaarden en de werkgelegenheid van de werknemers bij TPG Post. Inmiddels heeft het bedrijf aangekondigd 5.000 banen te zullen schrappen.

Actie politiek
De CFO vindt dat de voorstellen van OPTA te eenzijdig van marktdenken uitgaan. In de brief aan de Tweede Kamer zegt de bond dat 'het niet wenselijk is dat TPG in een onmogelijke positie wordt gemanoeuvreerd. De politiek moet de verantwoordelijkheid nemen voor de nadelige gevolgen die in het verleden door de politiek zijn genomen. De consequenties mogen niet worden afgewenteld op bepaalde doelgroepen.' De CFO wil verder dat het huidige liberaliseringsbeleid kritisch wordt bekeken en dat de voorstellen van OPTA worden verworpen.

Afdeling Publiciteit CFO CNV-bond: 070 4 160 617