Dienstenbond CNV

CAO Nieuws

Brandstoffenbedrijf CAO, goed nieuws!

Gisteren hebben wij, CNV Dienstenbond, met uw werkgever opnieuw overlegd over uw CAO. Tijdens dit overleg hebben wij afspraken kunnen maken omtrent met name de VUT-regeling en de loonvraag. Op 4 juli as. gaan wij verder met bespreking van de andere onderwerpen.

Dat er iets met de VUT- c.q. pensioenregeling moet gebeuren staat voor beide partijen buiten kijf. Eerder hebben wij u geïnformeerd en uw mening gevraagd over de door uw werkgever voorgestelde wijziging in de pensioenregeling.
Uw reacties op de geretourneerde formulieren vormden de basis voor onze discussie met uw werkgever over dit onderwerp. Gelukkig zijn wij met elkaar overeengekomen dat de ombouw van de vut-achtige overgangsregeling naar één geïntegreerde vroegpensioenregeling gaat, die in onze ogen maximaal tegemoet komt aan de door u geuite meningen:
* De totale premie zal worden verlaagd van 10,4% naar 9,4%. Uittredingsleeftijd blijft 61 jaar maar het uitkeringspercentage zal lager worden: de actuaris van het fonds is momenteel aan het berekenen hoe hoog het uitkeringsniveau zal worden. Wij laten u dit nog weten in de tekst van het uiteindelijke CAO (principe)akkoord.


* Tegenover het nadeel van een lager uitkeringsniveau bij 61 jaar staan een hoop voordelen: de werknemer krijgt 0,46% werknemerspremie tot zijn beschikking. Men kan dit bedrag (of meer) zelf inzetten om bij te sparen en zo weer een hoger uitkeringsniveau bereiken. De rechten uit de overgangsregeling raakt men kwijt bij het verlaten van de sektor: in de nieuwe regeling neemt men zijn kapitaal aan vroegpensioen mee naar andere werkgevers. Bovendien mag naast de vernieuwde vroegpensioenuitkering worden bijverdiend (de hoogte van wat men mag bijverdienen, wordt nog bekendgemaakt).


* Voorts wordt de uittredingsleeftijd flexibeler gemaakt: men kan eerder tegen een lager percentage of later tegen een hoger percentage uittreden. Ook hier worden nog nadere afspraken over gemaakt.


* Er is ook overeenstemming over de loonvraag bereikt. Uw salaris zal op 1 juni 2002 met 2% en op 1 januari 2003 met 2,75% worden verhoogd. Dit is voor een looptijd van 12 maanden. Gefeliciteerd!


* Naast het bovenstaande hebben wij een tekstvoorstel aan uw werkgever voor wijziging van artikel 11 in het licht van de Wet verbetering Poortwachter.


* De Wet Arbeid en Zorg is tevens aan de orde geweest.
Op 4 juli as. gaan wij verder. Wij houden u op de hoogte.

Is uw collega al lid van de CNV Dienstenbond??

Uiteraard is het ook belangrijk dat zoveel mogelijk mensen lid zijn van de CNV Dienstenbond. Immers: hoe meer draagvlak, hoe sterker wij staan en hoe meer wij voor elkaar krijgen aan de onderhandelingstafel. Probeer u uw collega lid te maken. Geef bovenstaaande informatie door aan uw collega en overtuig hem of haar van de noodzaak van het lidmaatschap. Wij rekenen op uw medewerking.

>> meer over het lidmaatschap

Indien u nog vragen heeft over deze mailing of de huidige CAO-onderhandeling kunt u contact opnemen met bestuurder Ahmed Kansouh van kantoor Rotterdam. Tel: 010 - 265 11 11. Email: rotterdam@cnvdibo.nl.

Rotterdam, 18 juni 2002.