Vlaamse overheid

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER BERT ANCIAUX VLAAMS

MINISTER VAN CULTUUR, JEUGD, SPORT, BRUSSELSE AANGELEGENHEDEN EN

ONTWIKKELINGSSAMENWERKING 19 JUNI 2002

Bert Anciaux: Muziekindustrie en bibliotheeksector moeten mekaar versterken in cultuurspreiding Windowtimeregeling is geen essentieel discussiepunt

Vlaams minister van Cultuur Bert Anciaux is niet blind voor de roep naar meer economische levensvatbaarheid van de muziekwereld. Zonder voortdurend vast te willen houden aan historische -maar soms achterhaalde- verworvenheden moet dit debat worden opengetrokken. Minister Anciaux vraagt de betrokkenen om zonder taboes op zoek te gaan naar oplossingen. Om hierin het voorbeeld te geven wil Bert Anciaux een geste doen en bij de bibliotheken een reële toepassing van de (wettelijke) sperperiode van 6 maanden op het uitlenen van nieuwe CD's bepleiten, alhoewel hij meent dat dit de problemen in de sector niet echt oplost.

Een aantal recente evoluties hebben het normale CD- circuit waarin muzikanten hun artistieke prestaties aan de man brengen, ontwricht: de CD-writers, de MP3-players, de grootwarenhuizen die CD's niet langer beschouwen als een cultuurproduct,. Deze evolutie verzwakt alleszins een aantal schakels in de ketting van muzikant tot luisteraar, waardoor het aantal muzikanten dat op een professionele manier kan werken, afneemt. De dalende verkoop decimeert het aantal kleinere, kwaliteitsvolle platenzaken, de muziekuitgevers aarzelen om contracten af te sluiten, waardoor aanstormend talent nog moeilijk een weg naar een breed publiek vindt.

Alhoewel het voor een cultuurminister absoluut geen prioriteit is om de muziekindustrie vanuit economische argumenten te ondersteunen, is hij niet blind voor de fenomenen die zich vandaag voordoen en de effecten hiervan op een degelijke productie- en cultuurspreiding. Daarom wil Bert Anciaux - binnen zijn beperkte bevoegdheden - mee ijveren voor reële flankerende en stimulerende maatregelen opdat de muzikanten meer in staat zijn om artistieke risico's te nemen.

De minister is bereid om de muziek- en bibliotheeksector bij mekaar te brengen om tot een toepasbaar akkoord te komen over de zogenaamde windowtime-regeling: een wettelijke sperperiode van zes maanden die mediatheken en bibliotheken in acht moeten nemen alvorens nieuw uitgebracht cd's te mogen uitlenen. Het is essentieel om de strijd die op dit moment gevoerd wordt tussen de vertegenwoordigers van de muziekindustrie en de bibliotheeksector in dit verband, te beslechten en ervoor te zorgen dat beiden mekaar zien als medespelers in het versterken van cultuurspreiding. Dit vraagt van de muziekindustrie een houding die bibliotheken niet langer benadert als valse concurrenten, maar tegelijk van sommige bibliotheken om meer afstand te nemen van een overdreven commercialisering van het eigen gamma. Daarin is de windowtimeregeling -overigens een federale bevoegdheid - voor de minister geen discussiepunt meer. Helaas is dit een te partiële oplossing van het probleem. De maatregelen die de muziekindustrie vraagt komen neer op water met een vergiet naar de zee dragen. De windowtimeregeling zal geen reële stijging in de CD- verkoop veroorzaken, zonder iets te doen aan het onbeperkt en illegaal kopiëren van CD'S.

info : Koen T'Sijen, woordvoerder van
minister Anciaux - tel. (02) 553 28 11
e-mail: koen.tsijen@vlaanderen.be