Provincie Limburg

"Opruimen Kempische zinkvervuiling nu starten"

Gedeputeerde Staten keuren plannen vcoor aanpak goed

Gedeputeerde Staten van Limburg hebben het strategische Raamplan en het Bedrijfsplan t/m 2004 voor het project Actief Bodembeheer de Kempen goedgekeurd. Daarmee geven zij aan, dat het opruimen van de grootschalige vervuiling met zinkassen in het Limburgse deel van deze regio nu van start kan gaan. Daarvoor werken alle overheden in het gebied samen.

De nu goedgekeurde plannen maken deel uit van de aanpak van de bodemvervuiling in de Kempen die is ontstaan als gevolg van de opkomst van de zinkindustrie vanaf het einde van de negentiende eeuw. Omdat de verontreiniging in de Kempen een bijzonder geval is, kan niet gebruik worden gemaakt van bestaand beleid en regelgeving. Om de bodemverontreiniging aan te pakken is er in 1999 een overeenkomst gesloten door alle overheden:

* de Limburgse en Noord-Brabantse Kempengemeenten;
* de Provincies Noord-Brabant en Limburg;
* de waterschappen Peel en Maasvallei en De Dommel;
* het Zuiveringschap Limburg;

* het ministerie van VROM.

Op basis van deze overeenkomst hebben deze overheidsinstanties het Projectbureau Actief Bodembeheer de Kempen in het leven geroepen. Dat heeft de afgelopen drie jaar gewerkt aan het uitwerken van een aanpak voor het gebied. Voor die aanpak is de strategie neergelegd in het Raamplan 2002 t/m 2004, de uitvoering in een Meerjarenprogramma.

Bij de goedkeuring van de huidige plannen benadrukken GS nogmaals dat ze de overeengekomen aanpak van de verontreiniging ondersteunen, een aanpak die kan slagen dankzij de medewerking van alle betrokken overheden.
19-6-2002 09:39