Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen

Persbericht

---
Rijswijk, 19 juni 2002

Inzendingen prijsvraag 'Het verkeer in 2027' tentoongesteld

In de hal van het hoofdkantoor van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) in Rijswijk (Zuid-Holland) zijn tot 12 juli de inzendingen te bezichtigen van de kinderwedstrijd 'Het verkeer over 25 jaar'. Begin mei schreef het CBR ter gelegenheid van zijn 75-jarig jubileum een wedstrijd uit onder alle Nederlandse basisscholen met de vraag: Hoe ziet ons verkeer er in 2027 uit? Luchtscooters, vliegende auto's, spacebussen en bestuurbare UFO's bepaalden het beeld van de inzendingen. Daarnaast voorzien de kinderen onder-de-grond-auto's, rolbanen voor voetgangers en verkeerslichten op zonne-energie.

Een jury, bestaande uit kinderboekenschrijfster Mieke van Hooft, verkeersexpert Bart van Arem van TNO en Marloes van Elsijk van Team Alert (het jongerenpanel dat minister Netelenbos van Verkeer en Waterstaat adviseert over de verkeersveiligheid) riep unaniem de inzending van basisschool Heilig Hart uit Valkenburg aan de Geul tot winnaar uit. De leerlingen van groep 7 maakten een videoband met onder meer een nieuwsuitzending uit 2008, waarin de uitvinding van een fossiele brandstof wordt aangekondigd als oplossing van de ernstig beschadigde ozonlaag. Daarnaast toont de band beelden van zelfgemaakte voertuigen (schaal 1:1) die volgens de kinderen het straatbeeld van 2027 zullen bepalen. De school won met de inzending een breedbeeldtelevisie die door JVC beschikbaar is gesteld.

De tweede en derde prijs (een computer en een boekenpakket, dat door uitgeverij Holland beschikbaar werd gesteld) zijn gewonnen door de Versluijsschool uit Aagtekerke en De Zevensprong uit Helmond. Groep 7 uit Aagtekerke zond een boekrol met toekomstdromen in. Volgens de dromen worden in 2027 zoveel mogelijk "laagjes van de wereldbol en het luchtruim benut", aldus de toelichting bij de inzending. Groep 6 uit Helmond toonde met tekst en kleurentekeningen beelden van vliegende auto's ("zodat je in de file omhoog kan gaan") en efficiënt vervoer ("een auto waar 22 mensen in kunnen").

Milieu
Opvallend aan de inzendingen is de grote aandacht die de kinderen besteden aan het milieu. De voorbeelden variëren van gecombineerd autogebruik ("Niemand heeft meer een eigen auto") en auto's aan kabels ("Met een thermometer controleren of de bomen waaraan de kabels hangen niet ziek worden") tot milieuvriendelijke brandstoffen, het gebruik van 'zoefmobielen' en het onttrekken van zuurstof aan het maanoppervlak. De inzendingen zijn op werkdagen te bezichtigen in de hal van het hoofdkantoor van het CBR, P.C. Boutenslaan 1 in Rijswijk (ZH). Na 12 juli worden de inzendingen ter beschikking gesteld van TNO in Delft, die ze bij hun toekomstverkenningen betrekt.


---
Voor nadere informatie (uitsluitend voor de redactie): Hans Fontijn, hoofd In- en Externe Betrekkingen, telefoon (070) 372 05 08 of 06-55 140 810.