Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

21/06/02 Prinses Margriet woont afsluiting verruiming Prinses Margrietkanaal bij

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden woont vrijdag 21 juni 2002 de afsluiting bij van de verruiming van het Prinses Margrietkanaal. Het kanaal is een onderdeel van de hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl, die bestaat uit het Prinses Margrietkanaal, het Van Starkenborghkanaal en het Eemskanaal. De verruiming en verdieping van de 118 kilometer lange vaarweg is een project van Rijkswaterstaat en de provincies Friesland en Groningen.

De vaarweg is verruimd voor klasse IV naar beperkt klasse V schepen. Dit betekent dat de vaarweg is verdiept tot 4,25 meter en dat vele tientallen kilometer oevers zijn vervangen. Daarnaast zijn de Oostersluis, de brug bij Lemmer en de spoorbrug bij Grou geheel vernieuwd.

In de periode 2002-2009 zal de vaarweg nog verder worden verruimd tot klasse V schepen met een diepte van 5,00 meter. De bouw van steeds grotere binnenvaartschepen met efficiëntere vervoersmogelijkheden maken het nodig dat de vaarweg in deze periode geschikt wordt gemaakt voor schepen tot 110 meter lang en 11,40 meter breed, zonder beperkingen. Vanwege deze bredere schepen, maar ook door de groei van het containervervoer zullen bijna alle bruggen moeten worden vervangen door bruggen met grotere doorvaarthoogte en- breedte. Deze vervangingen zullen gefaseerd plaatsvinden en doorlopen na 2009 tot ca. 2020.