ChristenUnie


EXTRA UNIECONGRES: 22 juni 2002 Woensdag 29 Mei 2002 - 12:47

Aan de

- Kiesverenigingen

- Raads- en Statenleden

- Leden Eerste en Tweede Kamer en Europees Parlement
- Bestuurdersvereniging

- Jongerenorganisatie Perspectief

- Curatorium Groen van Prinsterer Stichting
Amersfoort, 29 mei 2002

Geachte partijgenoten,

De verkiezingen van 15 mei zijn voor de ChristenUnie op een teleurstelling uitgelopen. De vele inspanningen voor de ChristenUnie als nieuwe politieke formatie zijn niet bekroond met electoraal succes. Wij zoeken naar de oorzaken en de bedoeling ervan en weten dat velen met dezelfde vragen worstelen.
Na een korte en indringende evaluatie van het Uniebestuur met de diverse fracties van de partij lijkt het ons van groot belang elkaar op korte termijn te ontmoeten en te spreken. Daarom zal er een extra Uniecongres worden belegd op 22 juni, waarvoor we u hierbij van harte uitnodigen.

In de afgelopen weken zijn er letterlijk honderden reacties binnengekomen, zowel bemoedigende als kritische. Er zijn uiteenlopende vragen gesteld over de lijsttrekker, de politieke koers en het functioneren van de partij. Het is ieders behoefte nu te komen tot gezamenlijke analyses en conclusies. We willen daar niet tot het najaar mee wachten, maar nu gehoor geven aan het verzoek van velen om met elkaar te spreken.
Het bestuur heeft Peter van der Bijl en Roel Kuiper, de directeuren van het Landelijk Bureau en het Wetenschappelijk Instituut, gevraagd een kort en krachtig evaluatierapport te maken, waarin alle gegevens op een rij worden gezet en aanbevelingen worden gedaan. Het gaat om de probleemverkenning en het aandragen van oplossingsrichtingen. De aanbevelingen bevatten het huiswerk voor de ChristenUnie voor de komende periode. Dat rapport is vanaf woensdag 12 juni via www.christenunie.nl beschikbaar en zal worden toegestuurd aan alle kiesverenigingen.

Over deze aanbevelingen zal op 22 juni besluitvorming kunnen plaatsvinden. Dat is alleen mogelijk als het quorum voor de vergadering gehaald wordt. Wij roepen u daarom op aanwezig te zijn en ons dit via de antwoordbon of via emailadres bureau@christenunie.nl zo spoedig mogelijk te berichten (graag voor 12 juni aanstaande). Wij willen benadrukken dat ieder die op het Uniecongres aanwezig is ook spreekrecht heeft. Bij besluitvormende onderdelen van het congres hebben uiteraard alleen de afgevaardigden namens kiesverenigingen stemrecht. We moedigen u aan in uw kiesvereniging de komende weken uw eigen evaluatie te houden, bij voorkeur in de periode tussen 12 en 22 juni.

Gezien het bijzondere karakter van dit Uniecongres zal het nodig zijn dat de vergadering haar eigen orde aan het begin van de dag bepaalt. We convoceren nu binnen een termijn van vier weken en moeten op 22 juni vaststellen dat onze vergadering desondanks rechtmatig is. Ook over de wijze waarop moties kunnen worden ingediend zal een ordevoorstel komen. Met de toezending van het rapport ontvangt u ook het dagprogramma en de ordevoorstellen.

Het Uniecongres wordt D.V. gehouden in het Johannes Fontanus College in Barneveld en begint om 10.00 uur. Uiterlijk 15.30 uur hopen we de vergadering te kunnen sluiten.

Ondanks alle teleurstelling van dit moment, willen we als partij ook weer zo spoedig mogelijk het oog op de toekomst richten. De ChristenUnie moet weer klaar zijn voor nieuwe verkiezingen. In biddend opzien naar onze God zullen we samen met u het werk in de christelijke politiek voortzetten.

Met vriendelijke groet,
namens het Uniebestuur,

M. J. Bikker - secretaris

---