Nederlandse Vereniging van journalisten

Bronbescherming bij huiszoeking

PERSBERICHT Amsterdam, 19 juni 2002

Europees Hof voor de Rechten van de Mens te Straatsburg behandelt verzoekschrift aangaande de vrijwaring van het journalistiek brongeheim

Op dinsdag 25 juni 2002 behandelt het Europees Hof voor de Rechten van de Mens te Straatsburg een verzoekschrift dat werd ingeleid door de AVBB (Algemene Vereniging van Beroepsjournalisten in België), de SJPS (Société des Journalistes Professionnels du Soir) en vier individuele beroepsjournalisten tegen de Belgische Staat.
De inzet: het vrijwaren van het journalistieke bronnengeheim, met name bij huiszoekingen.

Zie tevens bijgaand persbericht van de AVBB en de SJPS.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) hecht grote waarde aan de behandeling van dit verzoekschrift. In Nederland hebben journalisten steeds vaker te maken met inbeslagname van hun materiaal door justitie. De NVJ houdt daarover een dossier bij: 'Strafblad Justitie' te vinden op www.villamedia.nl.

De NVJ ziet dan ook uit naar de uitspraak van het Hof, die van vitaal belang is voor de vrijheid van informatie, niet alleen in België maar ook in alle landen van de Raad van Europa voor welke de beslissingen van het Mensenrechtenhof rechtskracht hebben.