Korps: Friesland, plaats: Friesland 25-06-2002
Politieberichten van 24/6 (13.00 uur) tot 25/6 (07.00 uur)

Resultaten Fryske Diken
Het team Fryske Diken heeft in de periode van 17 juni tot en met 23 juni in Friesland 74.939 voertuigen gecontroleerd op snelheid en 7061 overtredingen geconstateerd. Op de projectwegen reed de snelste overtreder buiten de bebouwde kom op de N358 tussen de rotonde bij Surhuisterveen en de afslag Folgersterloane. Op deze weg waar een maximumsnelheid van 80 kilometer geldt werd een snelheid gemeten van 129 kilometer per uur, een overtreding van 49 kilometer. Op de projectwegen binnen de bebouwde kom werd de grootste overtreding geconstateerd in Drachten: een snelheid van 83 kilometer werd gemeten op de Zuiderdwarsvaart. Verder is op een aantal plaatsen in de provincie naar aanleiding van klachten van omwonenden op snelheid gecontroleerd. Op de Wâldwei werd een snelheid gemeten van 191 km gemeten, een overschrijding van 91 km, en in Leeuwarden op de Spanjaardslaan werd 102 km gemeten waar 50 km is toegestaan; een overschrijding van 52 km.

LET OP AANVULLING OP BERICHT VAN 24/6:
Joure: aanrijding met letsel
De 42-jarige automobilist uit Sneek die maandag om 11.45 uur gewond raakte bij een aanrijding op het verkeersplein bij Joure, blijkt in de auto onwel geworden. Volgens getuigen reed de man vanuit de richting Lemmer met hoge snelheid via de luchtstrook een file voorbij. Uit onderzoek in het ziekenhuis bleek dat de bestuurder onwel moet zijn geworden en als gevolgd daarvan achterop een voorganger is gebotst. Hij werd per in de loop van de dag naar het ziekenhuis in Groningen overgebracht.

Leeuwarden: diefstal
Vanaf het festivalterrein van Friesland Vaart in de Prinsentuin zijn in de nacht van zaterdag op zondag een stroomverdeelkast (paddestoel) en drie krachtkabels ontvreemd. Een 33-jarige inwoonster van Leeuwarden deed aangifte.

Sumar: aanrijding met letsel
Bij een aanrijding maandag om 11.10 uur op de Van Harinxmaweg is een 25-jarige automobilist uit gewond geraakt. De man botste achterop een voorganger (geen gegevens bekend), die stilstond op de rijbaan voor afslaand verkeer. De man werd met onbekend letsel per ambulance naar het MCL overgebracht.

Leeuwarden: aanhouding drugs
Een 18 en een 44-jarige Leeuwarder zijn maandag om 14.00 uur op de Weaze aangehouden op verdenking van handel in en bezit van drugs. Politiebeambten in burger waren er getuige van hoe de 18-jarige drugs verkocht aan de 44-jarige verdachte. Beiden werden aangehouden, waarbij de 18-jarige verdachte verzet bood en met gepast geweld werd geboeid. Hij had 5 bolletjes met cocaïne in zijn bezit. De andere verdachte was in het bezit van een bolletje.

Leeuwarden: aanhouding
Een 30-jarige inwoner van Den Haag is maandag om 15.45 uur op de Schieringerweg aangehouden in verband met poging van diefstal uit een auto. De man werd door een 66-jarige Leeuwarder aangehouden. Deze had de man aangetroffen in een auto waarvan hij de eigenaresse, een 57-jarige inwoonster van Leeuwarden, kende. Deze eigenaresse was even een woning ingelopen waarbij ze de auto onafgesloten had laten staan. De 66-jarige Leeuwarder hield daarop de verdachte aan, waarbij hij te hulp werd geschoten door een aantal buurtbewoners. De verdachte werd aan de politie overgedragen.

Oudehorne: brand
In een opslagloods achter een woning aan de Schoterlandseweg is maandag omstreeks 14.30 uur brand uitgebroken. Omdat er bij de brand mogelijk asbest vrijkwam werden omwonenden via Omrop Fryslan opgeroepen ramen en deuren te sluiten. Een naastliggende school hoefde niet te worden ontruimd aangezien daar niemand aanwezig was. De brand was snel onder controle. Er zal nog onderzoek naar de oorzaak van de brand plaatsvinden. De bij de brand vrijgekomen asbest beperkte zich tot de plek van de brand zelf. In de omgeving werd geen asbest aangetroffen. Het is nog niet duidelijk wie eigenaar van de loods is.

Burgum: bromfietsster gewond
Bij een aanrijding met een personenauto maandag om 18.10 uur op de Zomerweg, is een 18-jarige bromfietsster uit Noardburgum gewond geraakt. De bestuurder van de personenauto, een 24-jarige plaatsgenoot, had de bromfietsster over het hoofd gezien toen hij afsloeg om een woonerf op te rijden. De bromfietsster werd met een gebroken been per ambulance naar het MCL overgebracht.

Lemmer: getuigen aanrijding gezocht
De politie is op zoek naar getuigen van een aanrijding tussen een brommer en een personenauto maandag om 17.35 uur op de Rondweg. De aanrijding vond plaats vond plaats op de oversteekplaats voor fietsen en brommers nabij de kruising Rondweg en Zeedijk. Zowel de bestuurder van de auto, een 24-jarige inwoner van Lemmer, als de bestuurder van de brommer, een 17-jarige inwoner van Dronten, zeggen dat het verkeerslicht voor hun op groen stond. Getuigen wordt verzocht contact op te nemen met de politie in Lemmer via 0900-8844.

Gytsjerk: ongeval
Op de Nieuwe Straatweg vond maandag om 20.30 uur een aanrijding tussen een motorfiets en een personenauto plaats. De aanrijding ontstond toen de bestuurder van de personenauto, een 19-jarige inwoner van Gytsjerk, achteruit van uit een oprit de rijbaan opreed. Hij zag daarbij de motor, bestuurd door een 49-jarige inwoner van Munein, over het hoofd. Deze raakte de achterkant van de auto en kwam daarbij ten val. Hij werd voor onderzoek per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.

Franeker: woninginbraak
Maandag werd tussen 19.55 en 23.45 uur ingebroken in een woning aan de Zuiderkade. Men kwam het pand binnen door een deur te forceren, waarna onder meer een laptop-computer, een fototoestel en een mobiele telefoon werden weggenomen. De 27-jarige bewoner deed aangifte.

Heerenveen: aanhoudingen
Drie inwoners van Heerenveen, een van 15 en twee van 16, zijn dinsdag omstreeks 01.00 uur op de Walcherenstraat aangehouden. De jongelui werden aangehouden na een melding men bezig was vernielingen aan te richten. Bij nader onderzoek bleek dat er onder meer op de Naardermeerstraat een tuinbank was beschadigd en op de Walcherenstraat een tuinhek was vernield. De verdachten werden op het politiebureau ingesloten.

Leeuwarden: diefstal uit auto
In een auto die aan de Zuiderstraat stond geparkeerd werd maandag tussen 22.30 en 22.45 uur ingebroken. Van de auto werd een raam vernield, waarna de radio/cd-speler werd weggenomen. De 25-jarige eigenaar uit Dokkum deed aangifte.

Leeuwarden: aanhouding
Een 28-jarige inwoonster van Leeuwarden is dinsdag om 00.30 uur op het Zaailand aangehouden op verdenking van beroving van een 26-jarige plaatsgenoot. Deze had de verdachte korte tijd daarvoor ontmoet en in een café wat met haar gedronken. Toen ze richting de woning van de man liepen, duwde de vrouw hem op de hoek van de Oosterstraat naar een donker gedeelte van de straat en zei dat ze geld van hem wilde. Er ontstond een worsteling, waarbij beiden op de grond vielen. Omstanders haalden beiden uit elkaar, waarna de vrouw met medeneming van de portemonnee van het slachtoffer wegliep. Korte tijd later wist de inmiddels gewaarschuwde politie de verdachte op grond van het opgegeven signalement aan te houden. Ze werd op het politiebureau ingesloten.

Bureau Communicatie: 058 8808272