Via Networks

PERSBERICHT

Onderzoek wijst uit:
Overheid niet streng genoeg in het bestraffen van Internetcriminaliteit

Eindhoven, 25 juni 2002. Uit recent onderzoek blijkt dat Nederlandse management teams van mening zijn dat de overheid niet streng genoeg optreedt als het gaat om internetcriminaliteit. Maar liefst 62% van de ondervraagde managers vindt dat de wetgever veel strenger moet zijn in het opleggen van straffen bij virtuele inbraken (hacken van geautomatiseerde bedrijfsgegevens). Slechts 5% vindt de huidige strafmaat voldoende.

Het onderzoek is uitgevoerd door Heliview Marketingservice in opdracht van Internet Service Provider VIA NET.WORKS en richtte zich op leden van management teams van bedrijven in Nederland met 50 tot 500 medewerkers. In totaal zijn 160 bedrijven ondervraagd. Opvallend is dat de managers in hun roep om strengere straffen geen onderscheid maken tussen virtuele inbraken van buiten de organisatie en het stelen van bedrijfsgegevens door eigen medewerkers. Bij managers dringt het besef door dat internetbeveiliging een essentiële rol moet spelen als het gaat om het indammen en beheersen van bedrijfsrisico's.

Wetgeving loopt achter
"Als ik 2 kilometer te hard rijd, krijg ik een bekeuring. Als ik gevaarlijke virussen internet op stuur die complete bedrijven plat kunnen leggen gebeurt er niets. Dat vind ik niet acceptabel", aldus Ed ten Houten, Algemeen Directeur van VIA NET.WORKS. Hij vervolgt: "Internet raakt iedereen, dus we hebben te maken met een maatschappelijk probleem. Nederland is wat internetgebruik betreft één van de actiefste landen, maar als het gaat om wetgeving en beleid loopt de Nederlandse overheid behoorlijk achter in het ondersteunen van de ICT-branche. Dat moet veranderen!"

Ten Houten benadrukt het belang van een ICT-minister in de Nederlandse politiek, maar betwijfelt of dit daadwerkelijk gaat gebeuren. De ontwikkelingen gaan volgens hem te langzaam. "Sinds kort bestaat er een centraal meld- en coördinatiepunt voor alle digitale incidenten: het Computer Emergency Response Team Rijksoverheid. Dit is een zinvol orgaan maar nog belangrijker is het om over te gaan tot actie. Op Europees niveau is besloten om voor ernstige computercriminaliteit een gevangenisstraf van vier jaar in te voeren. De overheid zou zich meer bezig moeten houden met het goedkeuren en invoeren van dit soort voorstellen", aldus Ten Houten.

Gevaarlijke computervirussen en hackers die servers en databanken binnendringen vormen een steeds grotere bedreiging voor bedrijven. Alleen VIA NET.WORKS registreert al wekelijks een tiental pogingen om netwerken binnen te dringen: het Security Network Operations Center van VIA NET.WORKS zorgt voor inzicht in pogingen tot inbraken en grijpt direct in bij veiligheidsincidenten door "een lek" te dichten. Volgens het Amerikaanse Computer Emergency Response Team (CERT) groeit het aantal meldingen van incidenten wereldwijd met meer dan 100% per jaar. In 1998 registreerde het CERT 3.734 incidenten, in 1999 registreerde het 9.859, in 2000 zijn er 21.756 incidenten geregistreerd en in 2001 52.658.

Over VIA NET.WORKS
VIA NET.WORKS Inc. (Nasdaq en EASE: VNWI) is een internationale aanbieder van internetoplossingen voor organisaties en ondernemingen in Europa en Noord-Amerika.
De lokale VIA-kantoren bieden een veelomvattend, schaalbaar en betrouwbaar pakket internet diensten aan op het gebied van connectivity, security, hosting en professional services. Voor sommige diensten neemt VIA het beheer volledig van haar klanten over. VIA heeft haar eigen pan-Europese en transatlantische infrastructuur voor een snelle en juiste afhandeling van dataverkeer. Het hoofdkantoor van VIA bevindt zich op 12100 Sunset Hills Road, Reston, Virginia, USA, 20190. Voor meer informatie kunt u de website van VIA bezoeken op www.vianetworks.nl of een e-mail sturen naar pers@vianetworks.nl.


---

Voor meer informatie over dit persbericht:
Claudia Langner, Communication Manager VIA NET.WORKS Nederland Telefoon: 040 239 33 93, e-mail: clangner@vianetworks.nl

Serge van Rooij, Bex*van der Schans Public Relations adviseurs Telefoon 040-294 52 52, e-mail: svrooij@bvdspr.nl


--
Met vriendelijke groet,
VIA NET.WORKS Nederland

Claudia Langner
Communication Manager
tel. + 31 40 239 33 93
fax + 31 40 239 33 11
e-mail: clangner@vianetworks.nl
http://www.vianetworks.nl