Het Nederlandse Rode Kruis

25 juni 2002
Rode Kruis paraat bij Vierdaagse van Nijmegen

Ruim 200 vrijwilligers van het Nederlandse Rode Kruis, waaronder artsen en verpleegkundigen, bieden tijdens de Vierdaagse eerste hulp aan de wandelaars. Dat doen zij in een behandelcentrum en in vier hulpposten langs de route. Nog eens 100 Rode-Kruisvrijwilligers geven ondersteuning. Zij houden bijvoorbeeld contact met hulpposten, politie, ambulances en reguliere ziekenhuizen.

De medische hulpposten zijn ingericht om eenvoudige behandelingen uit te voeren. Zoals spiermassages, ijsbehandelingen en het prikken en verbinden van blaren. Alleen al met betrekking tot blaren zullen er naar schatting 5000 behandelingen plaatsvinden. In het behandelcentrum bij de start / finish locatie is een eerste hulp polikliniek ingericht. Artsen en verpleegkundigen behandelen hier zwaardere kwetsuren aan spieren en gewrichten. Zij kunnen wandelaars enkele uren ter observatie opnemen. De eerste hulp polikliniek staat in nauw contact met de reguliere ziekenhuizen in de stad.

Langs de route zijn ziekenauto's ingezet die deelnemers naar het noodhospitaal of de hulpposten vervoeren. Twee bezemwagens vegen het parcours dagelijks op zoek naar uitvallers. Bij extreme weersomstandigheden geven de artsen algemene adviezen aan de wandelaars met betrekking tot het gebruik van beschermende kleding en het innemen van voldoende voedsel en vocht.

De Vierdaagse van Nijmegen is één van de grootste wandelevenementen te wereld. Gedurende vier dagen zullen er zo'n 40.000 wandelaars meedoen.

Meer over:
EHBO bij evenementen
De Nijmeegse Vierdaagse: www.4daagse.nl