Universiteit van Amsterdam



De verblijfsduur van melkzuurbacteriën in het maagdarmkanaal
dinsdag 25 juni 10.00 uur

Promotie Scheikunde/Gentechnologie
Het maagdarmkanaal van mensen komt via de voeding veelvuldig in contact met onder andere melkzuurbacteriën. Hoe lang de melkzuurbacteriën hier verblijven, is afhankelijk van de mate van hechting van deze bacterie aan het oppervlak van het maagdarmkanaal. Hierbij spelen de eigenschappen van het celoppervlak van de bacterie een belangrijke rol. Smit geeft in zijn proefschrift een structurele en functionele analyse van een in grote aantallen aanwezig oppervlakte-eiwit van de melkzuurbacterie Lactobacillus. Begrip van de samenstelling van dit eiwit en de functie van verschillende onderdelen van dit eiwit kan inzichten opleveren over de rol in dit hechtingsproces. Naast onderzoek naar dit fundamenteel-wetenschappelijk aspect keek de promovendus ook naar de biotechnologische toepassing van dit type eiwit als drager van een oraal vaccin en als coating in biosensoren. E. Smit: Lactobacillus S-layer proteins. Structure-function relationships and application potential. Promotor is prof. dr. P.H. Pouwels.

Postbus 19268
1000 GG Amsterdam
Tel: 020-525 2695
Fax: 020-525 4963

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met UvA-Persvoorlichting, tel.020-525 2695. Het volledige programma van de Universiteitsdag vindt u op de website van Bureau Alumnirelaties: www.uva.nl/alumni.