Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 25-06-2002 EXTRA Persbericht districten Utrecht stad, 18.00 uur

Man wil zichzelf in brand steken

Op dinsdagmiddag werd een man 27-jarige man uit Utrecht aangehouden en loste een agent een waarschuwingsschot.

De politie werd dinsdagochtend door personeel van het Asielzoekers Centrum gelegen aan de Joseph Hydnlaan gewaarschuwd omdat een man zich overgoten had met benzine. Agenten troffen de man hevig geëmotioneerd aan en hij dreigde zichzelf in brand te steken.

Vervolgens werden twee onderhandelaars van de politie gewaarschuwd en probeerden de man tot andere gedachte te brengen. De man bleef emotioneel en bleef dreigen zichzelf in brand te steken. Gezien het feit dat de man zeer waarschijnlijk ook benzine had gegooid in de hal van het gebouw en dat hij zichzelf en anderen kon verwonden werd besloten het arrestatieteam in te zetten.

Korte tijd later werd de man op een snelle en veilige wijze aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Nadat hij was aangehouden raakten een grote groep bewoners van het asielzoekerscentrum zeer emotioneel en begonnen de aanwezige brandweerlieden te bekogelen met stenen. De politieagenten kregen kort hierop ook stenen naar zich toegegooid en de groep keerde zich tegen de agenten. Een agent voelde zich zo in het nauw gedreven en was genoodzaakt een waarschuwingsschot te lossen.

Na dit schot keerde de rust toen enigszins weer waarna de politie vertrok. Er raakte niemand gewond. De man is aangehouden en ingesloten ter zake poging brandstichting. De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de geweldplegingen van een groep bewoners tegen de brandweer en politie.