Federatie van Ouderverenigingen

Persbericht: positief over RVZ-advies, onvoldoende samenhang en rechten

25 juni 2002

Federatie van Ouderverenigingen positief over RVZ-advies

Nog onvoldoende oog voor samenhang en rechten

De Federatie van Ouderverenigingen (FvO) is verheugd dat het RVZ-advies over community care voor mensen met een handicap de keuzevrijheid centraal stelt. Er worden tal van oplossingen geschetst om dit te kunnen realiseren.
De ouderverenigingen vinden echter dat er onvoldoende oog is voor de noodzakelijke samenhang tussen deze oplossingen. Ook is er te weinig aandacht voor het recht van mensen met een verstandelijke handicap om de regie te voeren over het eigen leven.

Samen leven in de samenleving
De Minister van VWS heeft de Raad voor Volksgezondheid en Zorg (RVZ) gevraagd advies uit te brengen over het bevorderen van community care. Community care betekent dat mensen met een beperking binnen de samenleving hun eigen leven kunnen inrichten, net als mensen zonder beperkingen. Als dat nodig is moeten zij daarbij ondersteuning krijgen. De FvO onderstreept de stelling van de RVZ dat iedereen de keuze tussen community care en institutionele zorg voor zichzelf moet kunnen maken.

Naïef
In het rapport Samen leven in de samenleving wordt nogmaals duidelijk dat mensen met een verstandelijke handicap die hun leven op hun eigen manier proberen in te richten, in onze samenleving tegen allerlei problemen oplopen.

Afhankelijk van individuele voorkeuren, wensen en mogelijkheden zal ieder bij het inrichten van zijn leven zijn eigen keuzes maken. Om die keuzes te kunnen realiseren, is veel meer samenhang in wet- en regelgeving nodig. Ook de rechten van mensen met een verstandelijke handicap zullen wettelijk goed verankerd moeten worden. Het is enigszins naïef te veronderstellen dat de voorgestelde oplossingsrichtingen, zonder samenhanghangende wet- en regelgeving, zullen volstaan.

Samenvattend: volgens Federatie van Ouderverenigingen gaat het om een genuanceerd advies van de RVZ, maar in oplossingen is het enigszins naïef.