Gemeente Voorburg-Leidschendam


Nieuwe brandweerkazerne locatie Sijtwende

Persbericht Leidschendam-Voorburg, 19 juni 2002
---

Op 25 juni a.s. wordt de eerste paal geslagen voor de nieuwe kazerne van de brandweer Leidschendam-Voorburg. Deze feestelijke handeling wordt verricht door burgemeester M.A.P. van Haersma Buma en de oudste en jongste brandweerman van het korps. De kazerne is een ontwerp van architect A.S. van Tilburg en wordt gebouwd op de locatie Sijtwende. Een centrale ligging midden in de gemeente nabij uitvalswegen. Naar verwachting is de kazerne voor het einde van 2003 volledig operationeel.

Sinds de fusie van de twee gemeentelijke brandweerkorpsen begin 2000, kampt de brandweer met ruimteproblemen. Het korps is sinds die tijd in een tijdelijk onderkomen aan de Nieuwe Havenstraat gehuisvest. In het fusievoorstel waren de plannen voor de bouw van een nieuwe kazerne al opgenomen. Eind 2000 kon het contract getekend worden tussen de brandweer en Sijtwende BV voor het ontwikkelen en bouwen van de nieuwe brandweerkazerne. De totale bouwkosten bedragen 6,5 miljoen. Op 17 juni jl. is met de bouw gestart.

Oorspronkelijk was het de planning om de kazerne medio dit jaar te betrekken. De vertraging in de bouw is de oorzaak van het pas halverwege 2003 beschikbaar zijn van de infrastructuur rond de kazerne (Noordelijke Randweg en de tramtunnel). Deze vertraging is een kleine tegenslag voor het korps. We kunnen haast niet wachten op onze nieuwe kazerne, aldus brandweercommandant J. Postma, het tijdelijk onderkomen voldoet niet langer aan onze wensen. Een nieuwe moderne kazerne maakt het mogelijk om ons werk nog beter te kunnen uitvoeren. De centrale ligging midden in de gemeente, met de uitvalswegen in de nabijheid is een groot pluspunt voor de locatie. In de nieuwe kazerne staan straks vier wagens permanent in gereedheid om uit te rukken. Daarnaast is het woongedeelte van het korps aanzienlijk verbeterd en voorzien van alle gemakken. Ook is er straks ruimte op binnenplaats voor het houden van oefeningen.

(het ontwerp van de nieuwe kazerne)