Gemeente Eindhoven

Persbericht: 21 juni 2002

Aanleg Dommeltuin van start

Op maandag 25 juni start de gemeente Eindhoven met de aanleg van de Dommeltuin. Het gebied rondom het Van Abbemuseum wordt door Mourik Groot-Ammers b.v. ingericht als één tuin, die het stadshart moet verrijken met een nieuwe dimensie.

De eerste handelingen bestaan uit het slaan van damwanden in de Dommel nabij de Wal en het Stratumseind met als doel dat de Dommel hier tussen in droog gezet kan worden. Dit zal enige (geluids)overlast met zich mee brengen.

Aansluitend worden pompen en leidingen aangebracht om het toestromende water van de Dommel te kunnen verpompen om het werkgebied heen. De leiding komt te liggen tussen de achterzijde van het stadhuis en de Dommel de pompen worden opgesteld aan de overzijde van de Wal (achterzijde Stadshuis) tegenover de appartementen Groot Paradijs.

Saneren en aanleggen
Nadat de Dommel is droog gezet wordt de waterbodem gesaneerd op de plek waar de vistrap komt. Daarna wordt een zogenaamd bypassriool aangelegd tegen de kademuur aan de achterzijde van het Stadshuis, dit om de capaciteit van de waterafvoer voor de vistrap op piekmomenten te vergroten.

Vervolgens wordt de vistrap in de Dommel ter hoogte van de achterzijde Stadshuis gemaakt door middel van stalen damwanden en stortstenen. Verder wordt de oude kademuur tussen de brug Stratumseind en het Stadhuis gesloopt. Op die plek wordt dan de ecologische verbindingszone aangelegd.

Rondom het Van Abbe
Ook de voortuin van het van Abbemuseum wordt heringericht. Daarna worden de benedenvijver en de spiegelvijver, inclusief de waterval rondom de nieuwbouw van Abbemuseum aangelegd. Op het achterterrein worden de poel en de moerasvijver gemaakt. Ten slotte worden de groenvoorzieningen aan de Bilderdijklaan aangelegd en de voortuin aangeplant.

Het werk moet uiterlijk eind november 2002 gereed te zijn.