Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

PARTIJ VAN DE ARBEID

GROENLINKS

Den Haag, 25 juni 2002

Initiatiefvoorstel PvdA en GroenLinks wil rem op huurverhogingen bij wisseling van huurders

Aanstaande woensdag zullen PvdA en GroenLinks gezamenlijk het initiatiefwetsvoorstel Begrenzing huurharmonisatie bij huurderwisseling in de Tweede Kamer verdedigen. Mocht de Kamer instemmen met het wetsvoorstel dan zal een ongeremde huurverhoging bij wisseling van huurders tot het verleden behoren. De huurverhoging bij wisseling van de huurder wordt dan beperkt tot maximaal 5%. Hiermee wordt een halt toegeroepen aan de slinkende voorraad goedkope sociale huurwoningen en de segregatie op wijkniveau.

Na het vrijkomen van een woning hebben de sociale verhuurders de wettelijke mogelijkheid om de huren in een keer op te trekken naar de zogeheten maximale huur. Dit heeft ertoe geleid dat precies dezelfde woningen in een en dezelfde straat totaal verschillende huren moeten opbrengen. De PvdA en GroenLinks willen hier met een wetswijziging paal en perk aan stellen.

Bijna de helft van de verhuurders maakt gebruik van de wettelijke mogelijkheid om de huren op te trekken. Het kan huurverhogingen opleveren van bijvoorbeeld 150 euro per maand. De voorraad aan goedkope huurwoningen is hierdoor de afgelopen jaren sterk geslonken. Met name in de aantrekkelijker wijken zijn door dit beleid de huurprijzen opgetrokken, waardoor de woningen in de betere wijken niet meer betaalbaar zijn voor de lagere inkomensgroepen. Feitelijk betekent dit een verdere scheiding tussen arm en rijk, werkende en werkloze, autochtoon en allochtoon. Een volstrekt ongewenste ontwikkeling.

Voor de PvdA-fractie vormde dit reeds in 1997 aanleiding om een initiatiefwetsvoorstel in te dienen die paal en perk stelt aan dit ongeremd 'harmoniseren van de huren'. Tot nog toe was er geen kamermeerderheid te vinden voor een inperking van de wettelijke mogelijkheden voor huurharmonisatie (huurverhogingen) tot 70% van de maximaal redelijke huur bij huurderwisseling. In overleg met Ineke van Gent van GroenLinks heeft de PvdA haar wetsvoorstel aangepast. Met de aanpassing wordt tevens tegemoetgekomen aan eerder door het CDA opgestelde wijzigingsvoorstellen.

Het initiatiefwetsvoorstel van de PvdA en GroenLinks zal aanstaande woensdag door de Tweede Kamer plenair worden behandeld. Mocht een kamermeerderheid bereid zijn het wetsvoorstel te steunen, wordt een halt toegeroepen aan de slinkende voorraad goedkope sociale huurwoningen en de segregatie op wijkniveau.

Voor nadere informatie:

Adri Duivesteijn (PvdA) 070 318 2760

Ineke van Gent (GroenLinks) 070 318 2679