Bouwfonds

Bedrijfsleven claimt actieve rol in stedelijke vernieuwing

Den Haag - Een aantal grote bedrijven en organisaties in Nederland, aangesloten bij het OndernemersPlatform Stedelijke Vernieuwing (OPS), wil een actieve rol spelen bij de economische ontwikkeling van wijken in het kader van Stedelijke Vernieuwing. Zowel de centrale als lokale overheid moet bereid zijn het bedrijfsleven die ruimte te geven, aldus luidde de boodschap van het Ondernemersplatform vandaag op een bijeenkomst in Den Haag tussen bedrijven, organisaties en overheid. Het Platform presenteerde een OPS Toolkit met concrete middelen en voorbeelden om tot praktische vormen van samenwerking te komen. Staatssecretaris van Economische Zaken, de heer G. Ybema en mevrouw M. Schultz van Haegen, voorzitter van de pijler economie en werk van de G21 en tevens wethouder Economische Zaken van de gemeente Leiden ontvingen de eerste exemplaren.

Een stad en wijk zijn gebaat bij een sterke economische basis voor bewoners en ondernemers. De bewoners hebben baat bij voorzieningen en werkgelegenheid, het bedrijfsleven heeft baat bij nieuwe klanten. Door te investeren in achterstandswijken helpt het bedrijfsleven de leefbaarheid in de wijk sterk te verbeteren. De OPS Toolkit is een instrument in de vorm van een brochure waarin de OPS-partners concrete middelen aanbieden en succesvolle voorbeelden uit de praktijk laten zien, zoals het gezamenlijk investeren in de vernieuwing van winkelcentra, het opzetten van veiligheidsnetwerken, het stimuleren van laagdrempelige werkgelegenheid voor groepen die moeilijk toegang hebben tot de arbeidsmarkt, een betere differentiatie in woningbouw en een verruiming van het aanbod van zorg en opvang.

lokale politieke slag
De OPS Toolkit is met name bedoeld voor wethouders, beleidsambtenaren, directies van woningcorporaties, lokaal bedrijfsleven en lokale maatschappelijke partners. Voor een succesvol Grotestedenbeleid hebben politiek en bedrijfsleven elkaar nodig. Maar in de praktijk blijkt de politiek vaak weinig open te staan voor initiatieven uit het bedrijfsleven. Gemeentelijke beleidsmakers werken veelal naar binnen gericht en hebben onvoldoende oog voor de belangen die het bedrijfsleven heeft bij de revitalisering van een wijk. Aan de andere kant leveren investeringen in achterstandswijken het bedrijfsleven ook meer risico's op en volgt het rendement pas later. Juist daarom wil het bedrijfsleven nauw betrokken worden bij de lokale planvorming. Nu gebeurt dat nog onvoldoende. Bovendien duurt de politieke slag van plannenmakerij naar uitvoering vaak dermate lang dat ondernemers het vertrouwen verliezen of het gewoonweg niet zo lang kunnen uitzingen.

pijler economie
Volgens de OPS-partners heeft het bedrijfsleven meer kennis in huis dan wie ook om aan te geven hoe het lokaal investeringsklimaat bevorderd kan worden. De overheid laat kansen liggen door de initiatieven uit het bedrijfsleven onvoldoende in haar planvorming te betrekken. Het Ondernemersplatform pleit ervoor dat het Grotestedenbeleid met volle kracht wordt voortgezet, maar ziet graag meer aandacht voor de economische pijler in dat beleid. Op centraal niveau is vooral het Ministerie van Economische Zaken volgens het Platform de afgelopen jaren te veel aan de kant blijven staan voor wat betreft de problematiek in achterstandswijken.

Het OPS
Het OndernemersPlatform Stedelijke Vernieuwing verenigt tien landelijk opererende organisaties en ondernemingen, veelal marktleider in hun eigen branche. De partners zijn: Albert Heijn, Bouwfonds Wonen, Catalpa kinderopvang, Corio, ECORYS-Kolpron, Hoofdbedrijfschap Detailhandel, Rabobank, Randstad Uitzendbureau, Vesteda Management, Woonzorg Nederland. Gezamenlijk bestrijken zij een belangrijk deel van het veld waar de stedelijke vernieuwing zich op richt. Het OPS dient voor de aangesloten ondernemers als netwerk en als platform om gezamenlijke instrumenten en projecten te initiëren. Het OPS zoekt, samen met andere partijen, naar praktische vormen van publiek-private samenwerking waarbij structurele verbetering van het investeringsklimaat in de wijk centraal staat.


-------- einde bericht --------