Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Europese Unie gaat Cartagena Protocol ratificeren (25-6-2002)


De Europese ministers van milieu willen nog dit najaar, voor de top van Johannesburg, het Cartagena Protocol over bioveiligheid door de Gemeenschap en haar lidstaten ratificeren. Dit is vandaag besloten tijdens de Milieuraad in Luxemburg. Met dit besluit willen de EU-ministers een sterk signaal afgeven dat milieubelangen niet ondergeschikt zijn aan
handelsbelangen.

Het Cartagena protocol (2000) vloeit voort uit het Biodiversiteitsverdrag (1992). In het protocol zijn afspraken vastgelegd over het grensoverschrijdend verkeer van genetisch gemodificeerde organismen en de informatievoorziening daarover. Op basis van dit protocol kunnen staten de import van bepaalde genetisch gemodificeerde organismen weigeren.
Vooruitlopend op de Europese Unie had Nederland het Cartagena Protocol op 8 januari jl. geratificeerd. Het protocol zal naar verwachting eind 2002 in werking treden. Het protocol treedt in werking 3 maanden nadat tenminste 50 landen het protocol hebben geratificeerd. Op dit moment hebben 20 landen geratificeerd.

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=1&goto=7814&site=persbericht )